BEOGRAD - U Beogradu će od 23. do 27. maja biti održana manifestacija "Svesrpski dečji sabor" u okviru koje će u prestonici boraviti deca srpskog porekla iz Republike Srpske, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Crne Gore, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Dečjem kulturnom centru Beograd.

Reč je o deci uzrasta od 10 do 14 godina koja će boraviti u porodicama učenika Osnovne škole "Starina Novak", a cilj manifestacije je da kroz sadržaje posebno pripremljene za njih i druženje sa beogradskim osnovcima zavole zemlju svog porekla, upoznaju znamenitosti, kulturne tekovine i istoriju Srbije.

"Već nekoliko godina pokušavamo da organizujemo ovaj projekat, jer mi smo narod kojeg ima u rasejanju skoro u istom broju kao i u Srbiji. Zadatak je da se deci koja rastu u državama širom sveta omogući veza sa maticom, da se upoznaju sa svojom kulturom, te da im se omogući usavršavanje srpskog jezika", rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

PROČITAJTE JOŠ - Biblioteke za srpsku decu

On je naveo da je dobro što su u manifestaciju uključena deca iz Republike Srpske, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Crne Gore, ali i dodao da je namera da u narednim godinama budu uključena i deca iz zemalja sa jakom srpskom dijasporom, poput Švajcarske, Nemačke, Francuske, Holandije.

Vesić je istakao da "Svesrpski dečji sabor" nije obična manifestacija, već da ima nacionalni značaj i da će Grad Beograd učestvovati i narednih godina kako bi ta manifestacija obuhvatila veći broj dece.

On se zahvalio svima koji učestvuju u organizaciji manifestacije i dodao da je siguran da će ona postati tradicionalna.

"Siguran sam da će ovo biti tradicionalna manifestacija koja će se održavati u našoj zemlji jer mi moramo da nađemo način kako drugačije da komuniciramo sa svojom dijasporom pošto je način na koji smo komunicirali ranije prevaziđen. Ta komunikacija mora da bude dvosmerna", kazao je on.

PROČITAJTE JOŠ - Pribor za slikanje malom Avganistancu

Prema njegovim rečima, manifestacija "Svesrpski dečji sabor" je važna jer predstavlja početak promene komunikacije Srbije sa svojom dijasporom.

Prvog dana manifestacije "Svesrpski dečji sabor" deca će u Dečjem kulturnom centru Beograd prisustvovati koncertu povodom obeležavanja "Dana Ćirila i Metodija" nakon čega će autobusima obići i bolje upoznati Beograd, a za kraj dana prisustvovati svečanom prijemu u Hramu Svetog Save. Drugog dana programa, na Kalemegdanu će biti organizovan program "Beograd kroz vekove", šetnja centrom grada, stručno vođenje kroz dom Narodne skupštine kao i obilazak Muzeja automobila. Poslednjeg dana sabora deca će posetiti Obrazovno-kulturni centar "Vuk Karadžić" u Tršiću.