U ODELjENjU ih je 22, a mogu da se pohvale da su od početka godine osvojili više nagrada na takmičenjima nego što ih ima u klupama. Đaci računarskog odeljenja Prve beogradske gimnazije jedini u glavnom gradu uče da programiraju, imaju devet časova informatičkih predmeta nedeljno, uče u malim grupama i pripremaju se da postanu programeri.

Oni su prošle godine bili najbolji na prijemnom za novoformirana IT odeljenja u gimnazijama, pa su upisali ovaj zanimljivi smer. Kažu, prijemni im nije bio težak, a pošto su svi za IT odeljenje čuli u poslednji čas, nisu stigli ni posebno da se pripremaju.

PROČITAJTE JOŠ: Stradanje - Svedočanstvo vremena

- Mislila sam da upišem školu "Nikola Tesla", IT smer, a onda sam dva dana pred istek roka saznala da su uvedena IT odeljenja u gimnazijama. Zato nisam ni stigla da se posebno pripremam, ali uspela sam dobro da uradim prijemni i da budem primljena - priča Irena Josifovski, jedna od tri devojčice ovog odeljenja prvog razreda. - Veoma sam zadovoljna predmetima koje učimo, sve je zanimljivo.

Dimitrije Trajković i Janko Čeković nisu imali dilemu šta će da upišu čim su na kraju osmog razreda čuli da se osnivaju IT odeljenja. Jankov otac je programer, a Dimitriju su programeri i mama i tata. Čim su čuli za novo odeljenje, odlučili su da konkurišu i uspeli da se upišu. I jedan i drugi kažu da je programiranje njihovo opredeljenje za budućnost, a i pre srednje škole pohađali su računarske kurseve.

- Dopada mi se što već od prvog razreda učimo algoritamski način razmišljanja, kako da korak po korak rešavamo probleme - kaže Janko Čeković. - Programiranje me je interesovalo i ranije, pa sam u osnovnoj školi išao na neke kurseve. U školi mi pomaže i to znanje.

VEĆI IZBOR - DOPADA mi se što pored računarskih predmeta imamo klasično gimnazijsko obrazovanje. To mi ostavlja mogućnost da se na kraju škole odlučim možda i za neki fakultet koji nema veze sa računarstvom, recimo za strane jezike, koji me takođe interesuju - napominje Irena Josifovski.

Dimitrije Mickovcski i Ilija Savić komentarišu da im se dopada što imaju nekoliko računarskih predmeta i što rade u malim grupama. Kaže, samo sredom i petkom su svi zajedno u učionici. Raduje ih što ne moraju da uče latinski, ali ni drugi strani jezik.

Nikola Lasica i Teodor Đelić spominju timski rad kao veliku prednost njihovog odeljenja. Imaju i nekoliko timova koji učestvuju na republičkom takmičenju iz programiranja.

- Svi su odlični đaci, veoma inteligentni i zainteresovani. Zaista je zadovoljstvo raditi sa njima - kaže, za "Novosti", profesorka matematike i informacionih sistema Valentina Popović. - Bilo bi dobro kada bi imali praksu u kompanijama, kada bismo se uključili u neki projekat, jer znanje koje dobijaju u školi je više teorijsko nego praktično. Kada završe školu biće im potrebno mnogo više praktičnog znanja.

PROČITAJTE JOŠ: Gradiće se novi trgovi u Surčinu

I razredni Miloš Pušić, profesor programiranja, ponosan je na svoje đake. Kaže, dobri su u stručnim predmetima, ali imaju i brojna druga interesovanja.

- Jedna učenica ide paralelno i u srednju muzičku školu, dečaci se bave sportom, jedan je vicešampion u plivanju, imamo takmičara na republičkom takmičenju iz srpskog jezika - naglašava Pušić. - Odlični su u matematici, pa je jedan naš đak osvojio prvo mesto na republičkom takmičenju sa maksimalnih 100 bodova, a drugi je sa 95 bodova osvojio drugo mesto.

Većina, dodaje profesor, ima dobre radne navike, ali je deo đaka navikao da kroz osnovnu školu petice dobija zahvaljujući visokoj inteligenciji a ne velikom trudu, pa ih sada motiviše da više rade, kako bi bili jednako uspešni. Svi do jednog su, bar do sada, odlični učenici.


KRATKO ZA KOMPJUTERIMA

- GLAVNA predrasuda u vezi sa IT odeljenjem je što svi misle da naša deca ceo dan sede za računarima - kaže profesor Pušić. - To uopšte nije istina. Čak i na računarskim časovima, tek oko 20 odsto vremena provode za kompjuterima, jer se algoritamsko razmišljanje razvija uz pomoć papira i olovke. Tek kada smisle kako da reše neki problem, sednu za kompjuter da provere kako to rešenje radi.