Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je tender za uređenje Trga republike, kojim je obuhvaćen prostor između Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja, palate "Reunion", Doma štampe, Kolarčeve i Makedonske ulice, do Platoa Zorana Đinđića. A za mesec dana biće raspisan konkurs za konačni izgled Savskog trga, prostora ispred zdanja Glavne železničke stanice i Nemanjine ulice.

Gradski menadžer Goran Vesić je naveo da je projekat urađen na osnovu prvonagrađenog rada na konkursu koji je sproveden 2015. godine.

Pročitajte još: "Grčki vikend" na Trgu republike


Prema rečima gradskog urbaniste Milutina Folića, za mesec dana tražiće se izvođač radova, koji će urediti plato ispred stare železničke stanice. Na budućem polukružnom trgu biće postavljen spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji, delo ruskog vajara prof. Aleksandra Rukavišnjikova, pobednika međunarodnog konkursa za izradu tog spomen-obeležja.

Obnova trga pokrenuće rekonstrukciju Savske ulice i dela Karađorđeve do Brankovog mosta. Taj saobraćajni koridor sa biciklističkim i pešačkim stazama i drvoredima biće veza između Beograda na vodi i centra prestonice.

- Novi Savski trg biće sličan Trgu republike - objašnjava Folić.

Ovaj graditeljski poduhvat finansiraće preduzeće "Beograd na vodi".

SPOMENIK

SPOMENIK utemeljivaču srpske državnosti Stefanu Nemanji na Savskom trgu trebalo bi da bude otkriven u prvoj polovini 2019. godine, kada će se slaviti 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.