DIREKCIJA za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila je tender za rekonstrukciju Karađorđeve ulice i Savskog keja, na delu od Brankovog mosta do Pariske. Procenjena vrednost radova je milijardu dinara, a građevinske firme imaju rok da dostave ponude do 6. juna. Kriterijum za izbor je najniža ponuđena cena.

- U Karađorđevoj ulici predviđene su izgradnja nove tramvajske konstrukcije do okretnice kod Kalemegdana, rekonstrukcija saobraćajnice, izgradnja pešačkih i biciklističkih staza. Uređenje Savskog keja obuhvata izgradnju dečjeg igrališta, popločavanje, ozelenjavanje, javno osvetljenje, nov mobilijar i biciklističku stazu - precizirao je gradski menadžer Goran Vesić.

PROČITAJTE JOŠ - Postavljen čelični most preko Bulevara vojvode Bojovića

Tramvajske šine posle Brankovog mosta biće pomerene ka Savi, a trasu tramvaja koristiće i vozila za javni prevoz putnika. Ostala vozila će koristiti po jednu saobraćajnu traku sa obe strane tramvajske baštice.

- Rekonstrukcija Savskog keja, od Brankovog mosta do kraja Beton hale, obuhvata uređenje zelenih parkovskih površina, pešačkih staza, izgradnju dečjeg igrališta i biciklističke staze. Na keju, na više od deset ari, biće formiran travnjak, posađeno oko 40 novih stabala i nekoliko stotina sadnica ukrasnog žbunja i bilja - naglasio je gradski menadžer.

OD KAPETANIJE DO CENTRA

U zoni zgrade Kapetanije biće sagrađena i niša za putničke autobuse. Njima će se do centra grada prevoziti putnici koji u srpsku prestonicu stignu turističkim brodovima.