KADA budu bili gotovi radovi na rekonstrukciji, Palilulska pijaca bi trebalo da postane jedna od najmodernijih na Balkanu. Ona se gradi na trougaonom placu, imaće četiri etaže i prostiraće se na oko 12.000 kvadrata. Posebna zanimljivost je to što je spoljašnji deo pijace inspirisan izgledom čuvene poslastice - Vasine torte.

Radovi na prvoj fazi izgradnje su završeni, a u narednom periodu sledi druga faza, koja će se izvoditi kaskadno. Planirano je da se radi na delu temelja i na pločama suterena i prizemlja, kao i na armirano-betonskoj ploči galerije koja je najviša kota konstrukcije

.
PROČITAJTE JOŠ:
Promenada spaja priobalje i centar Beograda

Palilulska tržnica je najveća investicija JKP "Gradske pijace" i podrazumeva izgradnju najmodernijeg objekta ovakve namene na Balkanu. Vrednost projektovanja i radova iznosi milijardu i 350 miliona dinara.

Moderna tržnica, osim što bi trebalo da bude lepa kako bi se u Beogradu istakla i kao turistička atrakcija, osmišljena je i kako bi olakšala korišćenje i kupcima, ali i prodavcima.

OTVORILI JE PRIVATNICI Na prostoru današnje Palilulske pijace, društvo "Milešević" u međuratnom periodu otvorilo je prvu privatnu beogradsku pijacu. Nazvali su je Palilulska, a naziv se zadržao među stanovnicima prestonice.

Prostiraće se na četiri nivoa. Drugi nivo garaže ili minus 2 etaža biće opremljena sa 60 parking--mesta, namenjenih isključivo korisnicima pijace.

PROČITAJTE JOŠ: „Besmrtni puk“ opet u stroju

Prvi nivo predviđen je za logistiku pijace, snabdevanje, utovarne rampe, magacine, prostor za pripremu proizvoda i za odlaganje otpada, kao i parking-mesta za zakupce poslovnog prostora. Na platou pijace, biće odvojene zone prodaje poljoprivrednih i neprehrambenih proizvoda, koncipirane kao otvoreni prostor sa slobodnostojećim pijačnim "modularnim boksovima".

Na nivou galerije nalaziće se dodatni prodajni prostor, namenjen pre svega prodaji srpskih suvenira, narodne radinosti, antikviteta, kao i veći restoran i kafe namenjen degustaciji hrane i pića, koji nudi sam asortiman pijace.

Završena je prva faza izgradnje / Foto Beoinfo


TAŠTA I ZET

AUTENTIČNA srpska poslastica, poznatija kao Vasina torta, kako kaže legenda, nastala još 1908. godine. Sve u znak zahvalnosti tašte prema zetu, koji je spasao svoju suprugu odvodeći je bečkim lekarima kako joj porođaj ne bi ugrozio život.