REKONSTRUISANA dvorana Doma sindikata pod novim imenom "Kombank dvorana" svečano je otvorena u petak koncertnim spektaklom pijaniste Frančeska Tristana i Simfonijskim orkestrom RTS na čelu sa maestrom Bojanom Suđićem. Ovaj kultni beogradski prostor zablistao je pred hiljadama zvanica u novom ruhu, zadržavši stari šmek.

Pročitajte još: REKONSTRUISANA SALA DOMA SINDIKATA: Sve pod konac pred otvaranje (FOTO)

Pijanista iz Luksemburga oduševio je oko 1.300 Beograđana koji su do poslednjeg mesta ispunili salu. Iako se pre samo dva dana činilo da rekonstrukcija neće biti završena po planu, na stotine majstora danonoćno je radilo kako bi sve bilo pod konac za sinoćni spektakl.

- Rad na ovom projektu trajao je oko godinu, a na to treba dodati još šest meseci pripreme - kaže, za "Novosti" Igor Stanković direktor "Kombank dvorane". - Iako je bilo dovoljno vremena, sve se radilo u poslednjem trenutku. Kada su videli da nećemo stići, majstori su radili danonoćno. I narednih dana radiće se sitne stvari, kako bi se sve zateglo. Ali sam prezadovoljan kako je sve ispalo. Ovo je najakustičnija dvorana, što su potvrdili svi oni koji su prethodnih dana probali na ovoj bini.

Pročitajte još: Trg Nikole Pašića: Kulturni centar sa šest bioskopa (FOTO)

Uoči koncerta, Stanković je rekao da je Dom sindikata oduvek bio mesto velikih koncerata, festivala i da je ugostio brojne svetske muzičke zvezde. On je istakao da je svedok tog vremena, Đorđe Marjanović, kojeg je publika pozdravila burnim aplauzom.

Veliki broj muzičkih zvezda i javnih ličnosti prisustvovao je ovoj svečanosti. Mnogi od njih nebrojano puta nastupali su na bini Doma sindikata, zbog čega ih veže posebna emocija za ovu dvoranu.

Đorđe Marjanović i Žarko Dančuo


- Nema broja koliko sam puta nastupala, preko festivala, solističkih koncerata - kaže za "Novosti" Snežana Berić, poznatija kao Ekstra Nena. - Ova sala davala je jedan poseban osećaj bliskosti sa publikom, nije bilo barijere između publike i izvođača. Jedna sam od onih koja je ovu dvoranu zatvorila prošle godine pred rekonstrukciju. Zasigurno ću zakazati neki termin za koncert u narednom periodu.

VRAĆENA LUBARDINA INDUSTRIJALIZACIJA

SLIKA Petra Lubarde "Industrijalizacija", koja je decenijama krasila hol Doma sindikata, a tokom rekonstrukcije sklonjena, zauzela je posebno mesto na međuspratu. Iako se spekulisalo o njenom misterioznom nestanku, ona u petak dočekala ponovni susret sa publikom.

ENERGIČAN NASTUP

Inovativna, moderna, energična muzika Frančeska Tristana sadržala je u sebi elemente džeza, fankija, plesnog bita i različitih podžanrova popularne muzike, kao što je tehno. Okružen sintisajzerima, sa laptopom na klaviru, Tristano je proizvodio zvuke koji pristaju uz futurističke filmove i svemirsku epopeju.