ZA zamenu sijalica u hodnicima žiteljima solitera na Karađorđevom trgu 9, inspekcija Opštine Zemun traži građevinsku dozvolu! Da birokratski apsurd bude veći, pre početka radova na zameni rasvete, stambena zajednica ovog nebodera od Opštine Zemun dobila je obaveštenje da za tekuće održavanje - zamenu svetiljki, saglasnost nije potrebna. Pet dana po dobijanju zelenog svetla za uvođenje štedljivih led sijalica, inspektori donose rešenje o obustavljanju radova, a zatim i rešenje o izvršenju.

Upravnik solitera Marin Ponorac u oktobru je izabran za prvog čoveka ove višespratnice. Tada je stanarima predložio da se zameni neekonomično neonsko osvetljenje zajedničkih prostorija. Podržalo ga je 80 odsto porodica. Sredstva za zamenu sijalica imali su na računu.

Pročitajte još - Naš soliter je kao "malo selo"

Ipak, kako bi sve bilo čisto, stambena zajednica zatražila je dozvolu od Opštine Zemun. U obaveštenju Odeljenja za građevinsko-komunalne poslove navodi se da zamena neonskih svetiljki štedljivim led senzorskim svetlima spada u radove na tekućem održavanju objekta, za koje ne treba građevinska dozvola. Ovakav odgovor od Opštine 21. marta pokrenuo je majstorske radove na ugradnji led rasvete. Međutim, pet dana kasnije na teren izlazi građevinska inspekcija koja donosi rešenje o obustavi započetog posla.

- Radovi koji se navode u dopisu spadaju u tekuće održavanje objekta za koje se ne izdaje građevinska dozvola - citira Ponorac dopis koji su dobili od grupe za elektronsku proceduru. - Do njih je potom stigla anonimna prijava stanara, koji se protivi radovima, i odmah potom usledilo je rešenje kojim se nalaže obustava radova.

Pročitajte još - Zidaju kuće i na vrhovima solitera

Iako su na ovo rešenje imali rok od 15 dana za žalbu, prema rečima stanara, posle samo nedelju dana, opštinska inspekcija suprotno zakonu, poslala je rešenje o prinudnom izvršenju.

- Nismo ni stigli da podnesemo žalbu, a već nam je stigla pretnja izvršenjem - objašnjava Nikola Marić, stanar i član nadzornog odbora zgrade. - Iako smo i na to rešenje o prinudnom izvršenju imali rok žalbe, to neće odložiti izvršenje.

U Opštini Zemun na pitanja koja su "Novosti" uputile u vezi sa problemom stanara iz Ulice Karađorđev trg 9, odgovora nije bilo. U zgradi su radovi privedeni kraju, a led rasveta zasijala je hodnicima ove višespratnice. Stanari sad čekaju sud Odeljenja za inspekcijske poslove.


NOVAC OD REPETITORA

STANARI ove višespratnice ni dinara iz svog džepa nisu izdvojili za ulaganje u zgradu. Sve što se tiče popravki i investiranja finansira se iz zajedničke kase, koja se puni od zakupaca prostora, koji su na vrh solitera postavili antene. I upravnička plata izdvaja se iz tog fonda.