BEOGRAD će u narednom periodu dobiti pet malih pristana za brodove i jedno veliko međunarodno pristanište. Gradonačelnik Siniša Mali je najavio da će mali pristani biti izgrađeni u Bloku 70, kod Brankovog mosta, na Ušću kod Muzeja savremene umetnosti, u blizini Ade Ciganlije i u Zemunu dva.

Pročitajte još - Beogradske priče: Rađanje modernog pristaništa

Prema rečima prvog čoveka prestonice, pre dva dana potpisan je ugovor za izgradnju međunarodnog putničkog pristaništa za brodove na Dunavu u Zemunu, a vrednost ovog projekta je oko 150 miliona dinara. Planirana lokacija za izgradnju pristaništa za međunarodne putničke brodove do 120 metara dužine i 15 metara širine je kod Stare kapetanije u Zemunu, na mestu gde se nekad nalazio pristan. Prvi turisti ovde će se iskrcati već tokom naredne nautičke sezone.

- Veliki potencijal vidimo u nautičkom turizmu - rekao je gradonačelnik Mali. - Zahvaljujući pomoći Vlade Srbije, počeli smo da pravimo pet malih pristana. Tu će moći da pristanu i manji brodovi kako bi turisti mogli da posete Beograd, a za velike kruzere se pravi međunarodno pristanište.

Mali je istakao da će biti napravljena i benzinska stanica za čamce i brodove.


GOTOVA I ATLETSKA STAZA

GRADONAČELNIK Mali je naveo da do kraja godine počinje da se gradi velika gondola koja će povezati Kalemegdan i park Ušće.

- U parku Ušće uskoro će biti gotova i atletska staza od tri kilometra za trčanje i trasa za bicikliste duga dva kilometra.