KAMEN temeljac za izgradnju dugo najavljivanog doma zdravlja u Borči biće postavljen krajem ove ili početkom sledeće godine, saznajemo i Sekretarijatu za investicije. Žitelji naselja na levoj obali Dunava moraće, u najboljem slučaju, da sačekaju do 2020. godine kako bi dobili kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

PROČITAJTE JOŠ - Borča će biti naselje budućnosti

Kako navode u Sekretarijatu za investicije, izrada tehničke dokumentacije za izgradnju zdravstvene stanice u Borči je u toku, a projektant je "Krip inženjering". Dobijeni su lokacijski uslovi i trenutno se radi projekat za građevinsku dozvolu, a posle zelenog svetla za gradnju, potrebno je dobiti protivpožarnu saglasnost. Zatim sledi raspisivanje javne nabavke za izvođača radova, koja traje tri-četiri meseca.


PROČITAJTE JOŠ - ULAGANjE U ZDRAVSTVO U 2018: Najviše za Dom zdravlja u Borči

- Ukoliko sve bude teklo po planu, očekuje se da će ugovor sa izvođačem biti potpisan krajem godine, pa radovi mogu početi krajem ove ili početkom sledeće godine - navode u Sekretarijatu za investicije. - Dom zdravlja biće izgrađen u Ulici Koste Manojlovića, između pijace, biblioteke, pošte i "Maksi" marketa. Gledano iz Ulice Koste Manojlovića, planira se izgradnja nove saobraćajnice desno od biblioteke, odakle je u planu glavni ulaz sa dva parking-mesta rezervisana za invalide. Levo od biblioteke, gde je sada zemljani put, predviđen je ulaz u garažu i drugi ulaz u objekat sa rampom za kretanje pešaka.

Nadležni ističu da bi izgradnja trebalo da traje deset meseci, a vrednost radova se procenjuje na 372,5 miliona dinara, bez PDV. U novoj savremeno opremljenoj zdravstvenoj ustanovi biće službe za zdravstvenu zaštitu - male i predškolske dece, školske dece, žena, odraslih sa preventivnim centrom, laboratorija, radiološka i ultrazvučna dijagnostika, stomatologija, fizikalna medicina, interna, oftalmologija, otorinolaringologija i zaštita mentalnog zdravlja, kućno lečenje, patronažna služba, hitna pomoć i apoteka.


RADI U OKVIRU DZ PALILULA

ZDRAVSTVENA stanica u Borči je u sklopu paliluskog DZ "Dr Milutin Ivković", koji brine o zdravlju oko 200.000 žitelja. Dom zdravlja ima tri ogranka - Staru Palilulu, Dunavski venac i Karaburmu, a u njihovom sastavu su 22 ambulante. Ambulante jedan i dva, koje rade u Borči, posle završetka doma zdravlja biće zatvorene, pošto su neuslovne, dok će u Krnjači, Kotežu, Ovči, Padinskoj skeli, nastaviti da rade.