PRESTONICA nije ozračena, potvrdili su prvi rezultati naučnog ispitivanja nivoa radioaktivnosti u životnoj sredini za period od aprila do decembra 2017. godine. Rezultati su dobijeni analiziranjem prestoničkih škola, vrtića i stambenih jedinica.

Na osnovu plana i programa Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda, testirano je 20 škola i deset predškolskih ustanova iz 13 opština. Na spisku su bili vrtići, osnovne i srednje škole, kao i stambeni objekti sa teritorije Starog grada, Savskog venca, Vračara, Zvezdare, Voždovca, Novog Beograda, Zemuna, Palilule, Čukarice, Rakovice, Grocke, Obrenovca i Surčina. Merenja su sprovođena u učionicama, kabinetima, salama za fizičko i dečijim sobama u vrtićima. Uzorci su uzimani i u stanovima, u dnevnim, spavaćim i dečjim sobama.


PROČITAJTE JOŠ:
Pešice preko Brankovog mosta u junu

- Pravilnikom o granicama nivoa izlaganja jonizujućim zračenjima za koncentraciju radona, propisana vrednost prekoračena je u 14 odsto slučajeva, dok je u 64 odsto ispitanih prostorija u dozvoljenim granicama - objašnjavaju, za "Novosti", iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Na osnovu programa ispitivanja površinskih voda na Dunavskom keju i Savskom pristaništu, razloga za brigu nema jer su merenja u najvećem broju uzoraka ispod minimalne granice.

Od ukupno 23 ispitana uzorka hrane, pokazalo se da ni u jednom nema zračenja.