FOTOGRAFISANjE sa damama u autentičnim srednjovekovnim odorama, oklopnicima naoružanim kovanim mačevima i štitovima, ili sokolovima, streličarstvo, jahanje konja... samo su deo bogatog sadržaja namenjenog posetiocima popularnog Međunarodnog festivala viteške kulture - "Vitez festa 2018", koji se tradicionalno održava na Kalemegdanskoj tvrđavi.

Pročitajte još: VESELO UPRKOS KIŠI: Održana Jevremova ulica susreta (VIDEO)

Manifestacija u organizaciji Kraljevskog reda vitezova trajaće još danas, a juče ju je posetilo više hiljada sugrađana i turista. Tačno u podne, preko stotinu učesnika i organizatora festivala prodefilovalo je Knez Mihailovom ulicom do Trga republike, da bi se istim putem vratili do Beogradske tvrđave.

Sunčano vreme obradovalo je mahom roditelje sa mališanima, koji su velike hrišćanske praznike Vrbicu i Cveti odlučili da provedu u ambijentu davnašnjih vremena. Sa dugim sečivom ili sekirom u ruci, najmlađima su predstavnici mnogobrojnih domaćih i stranih udruženja prenosili duh viteštva, učeći ih o istoriji i tradiciji.

- Pokušali smo da gađamo iz luka, ali nam nije baš išlo - smeje se Slađana M. dok je sin Leon vuče za ruku ka visokim belim šatorima, u kojima krzneni pokrivači, kandilo, Biblija i oružje dočaravaju svakodnevicu vitezova na ratnom pohodu.

Pročitajte još: Veliki uskršnji karneval na Paliluli

Ništa manje interesantni od gvozdenih i čeličnih oklopa, nisu bili ni oni moderniji, koje pripadnici vojske i policije nose za vreme događaja visokog rizika, ili prilikom razoružavanja eksplozivnih naprava. Naročitu pažnju Beograđana privukla je pokazna vežba, na kojoj su vojnici demonstrirali borilačke veštine, dok su se mališani radosno verali po veštačkoj planini uz pomoć pripadnika SAJ.

U okviru manifestacije, oba dana će obeležiti i nastupi muzičkih grupa i solista, izvođača etno i duhovne muzike, kao i kulturno-umetničkih društava.

Foto V. Danilov


HEROJSKA ISTORIJA BEOGRADA

ZAMENIK gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović otvorio je manifestaciju koja se održava 15. put u organizaciji Kraljevskog reda vitezova. Mladenović je poručio da danas možemo da vidimo kako je Beograd izgledao početkom 15. veka kada ga je despot Stefan Lazarević postavio za prestonicu.
Foto Tanjug