BIOLOŠKI fakultet će, posle više od pola veka, konačno dobiti svoju zgradu i useliti se u prostor koji koristi Zavod za izgradnju grada i Zavod za urbanizam u Palmotićevoj ulici, nezvanično saznaju "Novosti". Prema našim informacijama, urbanisti bi trebalo da se presele u objekat u Brankovoj ulici, gde se nekada nalazila Tehnička škola za dizajn kože. Ova lokacija, u blizini Botaničke bašte, bila je predviđena i mrežom škola za školovanje budućih biologa.

Ipak, do zastoja u praktičnoj primeni došlo je jer su se zaposleni u zavodima pobunili protiv preseljenja u Rakovicu, kako je prvobitnim planom bilo predviđeno. Adaptacijom i preuređenjem prostora u Palmotićevoj ulici, oko 2.500 akademaca konačno će dobiti amfiteatre, kabinete i normalne uslove za rad, a ne da, kao do sada, imaju nastavu na četiri lokacije, a vežbe u iznajmljenim laboratorijama na drugim fakultetima.


PROČITAJTE JOŠ:
Zabrinuti što osuđenici deci ljušte krompir?!

Iako je prvobitna ideja bila da se izgradi nova zgrada Biološkog fakulteta u sklopu infrastrukturnih projekata koje bi finansirala Evropska investiciona banka, od toga se odustalo. Kako u prestonici ima mnogo zgrada koje se ne koriste, kalkulacija je pokazala da je jeftinije da se uloži u rekonstrukciju nekog prostora za potrebe fakulteta, nego da se gradi nova zgrada.

Priča o izgradnji Biološkog fakulteta datira još iz 1994.godine, kada je počelo zidanje objekta za te namene u Botaničkoj bašti. Međutim, iste godine je i stalo. Ovaj "Skadar na Bojani", koji ruži "zelenu beogradsku oazu", nakon 24 godine od stavljanja poslednje cigle potpuno je propao i zarastao u korov, pa je rušenje jedino rešenje.


LOŠI USLOVI

STUDENTI Biološkog fakulteta nastavu imaju na Filološkom i Fizičkom fakultetu, PMF i u Botaničkoj bašti. Raspored časova se pravi tako da akademci mogu da stignu sa jedne lokacije na drugu. Prostor koji imaju je mali, pa se, tako, u učionicama, umesto po 30 studenata, nađe i po njih 90, a predavanja i ispiti se drže subotom i nedeljom.


PROČITAJTE JOŠ:
UREĐENjE STANA: Besplatni saveti za penzionere

TEHNIČKA ŠKOLA ZA DIZAJN KOŽE

Tehnička škola za dizajn kože spojena je sa Tekstilnom i iz Brankove je preseljena u Ulicu Vojislava Ilića. Početkom prošle godine, Grad je počeo rekonstrukciju cele zgrade, koja je u izuzetno lošem stanju. Međutim, radovi su obustavljeni kada je doneta odluka o spajanju dve škole.