HLADNA voda u zatvorenim bazenima na Banjici tokom zimskih meseci zbog nedostatka mazuta uskoro bi mogla da bude prošlost. Opština Voždovac zaključila je ugovor sa firmom "Geoput", koja za potrebe Sportsko-rekreativnog kompleksa Voždovac treba da uradi projektno istraživanje bušotina, na osnovu kojih bi se ugradile toplotne pumpe i na taj način rešio dugogodišnji problem zagrevanja kupališta. U planu opštinskog rukovodstva je i potpuno preuređenje ovog kompleksa koji bi u budućnosti mogao da se transformiše u prestoničke terme.

Tokom prošle zimske sezone, kada su sportisti i rekreativci trenirali u hladnoj vodi, Opština Voždovac, koja je u to vreme preuzela upravljanje nad celokupnim prostorom, najavila je da će naći rešenje. Godinu dana kasnije urađene su dve bušotine, a posao je krajem januara dat u ruke firmi koja bi trebalo da istraži mogućnosti za ugradnju toplotnih sondi za koji je izdvojeno 4.984.000 dinara.


PROČITAJTE JOŠ:
Grade novo naselje uz levu obalu Save

- Izbušili smo dva bunara, a na jednom na samom ulazu u bazen našli smo protok vode od 10 litara u sekundi sa temperaturom između 15 i 16 stepeni Celzijusa - kaže, za "Novosti", Aleksandar Savić, predsednik Opštine Voždovac.

- Kod Banjičke šume iskopan je jedan bunar, ali tamo nije pronađena voda. Trenutno radimo elaborat koji će nam pokazati koliko nam je isplativo da ugradimo toplotne pumpe, a planiramo da grejanje skinemo sa mazuta i uradimo gasifikaciju sportskog centra. Za mesec dana ćemo imati podatke i znaćemo šta ćemo tačno raditi.

Aleksandar Savić

Osim ulaganja u nove vidove grejanja, prema rečima Savića, u planu je da se uz javno-privatno partnerstvo potpuno preuredi kompleks i sagradi hotel.

- Kompleks je u veoma lošem stanju i potrebna su velika ulaganja - kaže predsednik opštine. - Ideja je da ostanu svi sadržaji i da se dogradi još objekata, kao što bi bio hotel sa delom za sportiste i deo za komercijalne svrhe. Mogućnost postoji i za akva-park, pa bi ovaj prostor, koji je specifičan, mogao da postane nalik Termama Čatež.


PROČITAJTE JOŠ:
Leštane: Prvo rušenje, pa grade novu školu

MAZUT KUPOVALI I RODITELjI

NEDOSTATAK mazuta predstavljao je veliki problem tokom prošle zime. I sportisti Vaterpolo kluba Partizan veći deo sezone trenirali su u neodgovarajućim uslovima. Kako je tada rečeno iz uprave kluba, roditelji dece, Grad i NIS donirali su nekoliko desetina tona ovog energenta kako bi pregurali sezonu.