NEMARNIM stanarima koji još nisu izabrali upravnike i stambenu zajednicu upisali u registar, komunalni inspektori još neće kucati na vrata. Iako su u prestoničkim opštinama odeljenja za inspekcijske poslove spremna da preuzmu ovu obavezu, većina čeka da se izmenom statuta ova nadležnost i zvanično preda njima.

Iako je najavljivano da će nakon isteka roka za izbor rukovodilaca višespratnica, komunalni inspektori češljati neupisane zgrade i izdavati rešenja, kojima se nalaže da u dodatnom roku upišu zgradu, to se po, svemu sudeći, još neće dogoditi. Opštine od 1. januara prijave za registraciju stambenih zajednica primaju u uobičajenoj proceduri, pa Beograđani mogu da odahnu, jer imaju još vremena da preduprede inspektore i izbegnu kazne.

- Ovaj posao sigurno će obavljati opštinske inspekcije, ali čekamo da grad donese akta na osnovu kojih možemo da radimo - kažu iz Opštine Voždovac. - Imamo ljude koji će se time baviti, ali moramo i zvanično da dobijemo nadležnost. Do tada Odeljenje za stambeno-komunalne poslove obavlja posao registracije kao i pre isteka roka.

Ipak u nekim opštinama već su počeli da šalju inspektore po prijavi.

KONTROLA KAKO navode nadležni, koliki će obim kontrola komunalne inspekcije u gradu biti potreban zavisiće od toga kako će se svi subjekti na koje se zakon odnosi ophoditi prema obavezama koje su im propisane. Ističu i da komunalnih inspektora u gradskim opštinama i gradu ima manje nego što je potrebno.

- Opštinska komunalna inspekcija ima dovoljan broj inspektora i zasada su radili po prijavama - kažu iz Opštine Novi Beograd. - Od 15. januara će početi kontrolu po redu. A na našoj opštini do sada je registrovano oko 1.300 stambenih zajednica.

I kada se nadležnosti usklade, iako zakonom kao mere imaju i novčane kazne, inspektori će najpre upozoravati stanare, a po "džepu" će udarati samo ako ne postoji drugi način.

- Prijave koje budu primljene u Sekretarijatu, a odnose se na Zakon o stanovanju, biće prosleđivane na dalje postupanje komunalnim inspekcijama gradskih opština - navode iz Sekretarijata za inspekcijske poslove. - Prilikom rada inspekcije propisano je da se prvenstveno deluje preventivno i savetodavno, a nakon čega treba da uslede kaznene mere.