BEOGRAD bez liste čekanja za upis u vrtiće, najvažniji je zadatak Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu u 2018. godini. Do 1. septembra, ako sve bude išlo po planu nadležnih, državni vrtići će biti "prošireni" sa oko 2.000 mesta, a sa dodatnim kapacitetima u privatanim obdaništima uz subvenciju grada, lista čekanja bi do kraja godine trebalo bi da bude ukinuta ili svedena na minimum.

Govoreći za "Novosti" o planovima za ovu godinu, Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, ističe da je po iznosu koji dobija iz gradske kase od 19 milijardi dinara ovaj sektor drugi korisnik, odmah iza GSP. Gak ističe da će se nova mesta u državnim vrtićima, osim završetkom obdaništa u Altini i Ovči, dobiti i preuređenjem poslovnih prostora koji su u vlasništvu opština. Prvo "useljenje" mališana očekuje se na Vračaru, gde je potrebno samo opremiti prostor od 800 kvadrata, koji je ustupila opština, a u njemu će boraviti od 150 do 200 dece.

PROČITAJTE JOŠ: Povratak Bogorodice Beogradske

- U planu je rekonstrukcija objekta na Zvezdari, kao i adaptacija prostora u Kosovskoj ulici u Surčinu, gde je bio smešten katastar - navodi Gak. - Takođe, preuređenjem i dogradnjom sprata, jedna zgrada u Sopotu biće pretvorena u vrtić. U toku su razgovori sa firmom koja je gradila objekte u Vodovodskoj ulici, oko zakupa depandansa od 650 kvadrata u kome će biti vrtić.

PROČITAJTE JOŠ: Zlatnici za Dariju i Đorđa (FOTO)

Sekretar naglašava da će se na ovaj način, kao i preuređenjem dela prostora u školama koje su u programu racionalizacije mreže, dobiti oko 2.000 mesta. Ušteda u gradskoj kasi kada bi se, umesto izgradnje novih vrtića preuredili prostori u školama sa malo đaka, iznosila bi oko milijardu dinara. Osim vrtića, u godišnjem planu Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu je i sređivanje osnovnih škola.

- Imamo 13 gotovih projekata za sanaciju i adaptaciju osnovnih škola i jedne srednje škole, za koje će biti izdvojeno 170 miliona dinara - ističe Gak. - Najviše novca, 34,8 miliona dinara, planirano je za adaptaciju i sanaciju OŠ "Kralj Petar Drugi Karađorđević", sledi OŠ "Petar Kočić", gde će biti sređena kišna kanalizacija i spoljno dvorište, kao i fasada.

PANIK-TASTERI PREMA novim zakonskim odredbama, koje su nedavno usvojene, neophodno je da svi vrtići imaju panik-tastere i alarmni sistem. Kako najavljuje naš sagovornik, tokom godine sva obdaništa će biti obuhvaćena novim bezbednosnim merama.

Na spisku osmoletki koje će dobiti "novu" fasadu su i - "Nikola Tesla", "Karađorđe", "1.300 kaplara", "Marija Bursać", kao i Gimnazija "Sveti Sava". U školama "Kneginja Milica" i "Milan Đ. Milićević" biće sređeni toaleti, kišna kanalizacija će se raditi u OŠ "Gavrilo Princip", hidrantska mreža u OŠ "Isidora Sekulić", adaptiraće se OŠ "13. oktobar" u Gočkoj ulici.

Osim ovih, u planu je još investicija u obrazovanje, za koje nisu gotovi projekti. Među njima je, svakako, najbitniji kompletna sanacija Grafičke škole, koja je u veoma lošem stanju.

NEUPISANO 3.500 MALIŠANA

PROŠLE godine u državne vrtiće je upisano 12.000 mališana, a toliko ih boravi u privatnim obdaništima uz subvenciju grada.

Lista čekanja je drastično smanjena i trenutno se na njoj nalazi oko 3.500 dece, a u aprilu prošle godine ih je bilo čak 10.000. Prepolovljen je i broj neupisanih mališana iz prioritetnih grupa.

Krajem 2016. godine bilo ih je više od 4.000, a sada ih je 2.178.