Krofne sveta za sladokusce
06. 01. 2018. u 15:39
Sestre Zukanović i Lazarević proizvode unikatne slatkiše. U radionici "Krofnas" mesi se 27 vrsta ove poslastice. Ove poslastice se razlikuju jer su "poslastičarske", a ne "pekarske"
Foto Petar Milošević
KROFNE punjene vanil kremom i maskarpone sirom, sa komadima kruške i kandiranog đumbira, punjene čizkejkom ili kremom od lešnika, prelivene glazurom od marakuje ili banane. Tu su i one sa čokoladom, karamelom, pasiranim kajsijama, posute čokoladnim i karamel kockicama, sa sirovim pistaćima, lešnicima ili bademima. Da probaju ove ukuse, sladokuscima su omogućile sestre Nina i Irena Zukanović i Petra i Tara Lazarević iz Beograda.
Sve krofne sveta na jednom mestu - to je ideja koju ove mlade preduzetnice žele da ponude ljubiteljima slatkiša. Za sada njihov brend "Krofnas" proizvodi 27 vrsta ove poslastice sa svih meridijana, a uskoro će ih biti mnogo više.
- Pravimo tradicionalnu bamboloni italijansku krofnu, američke "prsten" krofne, grčke loukoumades, "britaniku" nastalu po uzoru na tradicionalni britanski banofi kolač - priča Nina Zukanović, koja je zadužena za marketing u firmi. - Radimo i liniju "Berlinere", ali i "Gurme" liniju krofni koje su potekle sa Menhetna. Ideja je bila da Srbiji ponudimo kvalitetnu tradicionalnu poslasticu i dobro izbalansiran desert. Svaka zemlja sveta ima svoju krofnu, pa čak i Kinezi kod kojih se ona zove "ling". Trenutno smo jedina firma u svetu koja proizvodi toliko vrsta ovog slatkiša.
Ono što ove poslastice razlikuje od drugih je to što su to poslastičarske krofne, a ne pekarske. Za njihovo pravljenje koristi se posebno brašno koje se uvozi iz Velike Britanije. Do njega nije bilo lako doći, ali su ove dame i u tome uspele.
- Prave poslastičarske krofne probale smo u Londonu, gde smo sve četiri studirale - navodi Irena Zukanović, koja kreira ukuse. - Nina i Petra živele su zajedno i još tada su se dogovorile da pokrenu svoj posao. Pošto ovde takvog deserta nije bilo, odlučile smo da pravimo krofne. Statistike pokazuju da nismo pogrešile, a najprodavanije su trenutno "tripl čoko" i "tripl karamel".
.jpg)
TEŽAK POČETAK
- U početku je bilo puno izazova - priznaje Tara Lazarević, čija se setra Petra bavi trgovinom konja, pa je najmanje u Beogradu. - Dosta smo eksperimentisali, neke sirovine probali i odbacivali. Ipak, uspele smo u svojoj nameri. Kreiranje ukusa je najslađi i najkretaivniji deo posla, pa sve četiri uživamo u tome.
.jpg)
PREMA legendi, krofnu je izmislila udovica poznatog bečkog pekara Krapfena. Ona je sasvim slučajno ostatak umešenog hleba ubacila u vrelu mast i dobila vazdušastu poslasticu koju je prethodno umočila u šećer.
Inače, recept za ovaj desert prvi put u istoriji objavljen je u engleskoj knjizi recepata davne 1803. godine.