BEZBEDNOSNO-informativna agencija, uz pomoć policije i Ministarstva za zaštitu životne sredine, otkrila je tempiranu ekološku bombu u Obrenovcu. U selu Vukićevica operativci su pronašli čak 25 tona kancerogenog otpada, koji bi mogao da ugrozi zdravlje meštana, trujući zemljište i vodu!

Prema saznanjima "Novosti", na parceli Zorana Markovića (56), vlasnika firme "Nitor trans", koja se bavi drumskim prevozom tereta, iskopano je na desetine cisterni i buradi u kojima je bio "prljavi" mazut, ostaci od mašinskog ulja i automobilskih guma.

Reč je o izuzetno opasnim materijama, koje u sebi sadrže benzen i toulen. Otpad je bio samo zatrpan, bez ikakvog obezbeđenja i zaštite, i mogao je vrlo lako da, preko podzemnih voda, dospe do bunara koji su jedini izvor snabdevanja vodom u ovom području! Upravo zbog ovoga je naloženo da se pod hitno ispita kvalitet vode i zemljišta u tom rejonu, kako bi se utvrdilo da li je zdravlje stanovnika ugroženo.

PROČITAJTE JOŠ - AKCIDENT U JP "NUKLEARNI OBJEKTI SRBIJE": Ozračio se posle krađe u "Vinči"!

Zbog ugrožavanja životne sredine i zdravlja ljudi, Zoranu Markoviću određen je pritvor do 30 dana. Proveravaju se sumnje da je on uzimao novac od firmi koje su morale bezbedno da skladište ili otpreme opasni otpad. Pošto je reč o veoma složenim i skupim procedurama, pretpostavlja se da su napravili dogovor sa Markovićem da on to "sredi", ali za mnogo manje novca.Reporteri "Novosti" u četvrtak su u Vukićevici zatekli radnike privatne firme kako uklanjaju burad i prazne cisterne. Nisu bili previše raspoloženi za priču, kako kažu, navikli su se na ove opasne poslove. Umazani, bez maski na licu, nastavili su da rade svoj posao. Kako smo saznali, deo otpada bio je zakopan u dvorištu, a deo u ograđenom prostoru, na kojem je Marković planirao da otvori fabriku za preradu mazuta.

Za poslovanje Markovića gotovo da je čitavo selo znalo. Navodno, ovaj otpad je zakopao pre najmanje četiri godine, a istina je "iskopana" u trenutku kada je on počeo tu da gradi i pravi fabriku za preradu mazuta. Navodno, tada je primećeno da zemlja nešto krije. Sada ih najviše brine voda koju piju, jer, osim bunara, i cisterni koje im stižu, druge vode nemaju.

- Više od dve nedelje u naše selo dolaze policija, vatrogasci, opštinari i lekari - ispričala nam je jedna od žiteljki Vukićevice. - Njega baš briga, njegova deca su u Obrenovcu i piju zdravu vodu, šta ko mari za nas ovde. I tako nas je iz godine u godinu sve manje. Priča se da je svašta radio, pa nas ni ne čudi što su ga uhapsili.

Policija je izdala i zvanično saopštenje, gde navode da su Markovića uhapsili zbog sumnje da je uneo opasne materije u Srbiju i nedozvoljeno ih prerađivao, odlagao i skladištio.

Nadležni u Ministarstvu zaštite životne sredine kažu da su ih o pronađenom otpadu obavestili Bezbednosno-informativna agencija i Osnovno javno tužilaštvo iz Obrenovca. Ekološka katastrofa je, na svu sreću, izbegnuta.

PROČITAJTE JOŠ - Zagađenje je svetski ubica broj jedan

- Zabrinuti meštani su nas prošle nedelje obavestili da se nešto dešava i pitali da li smeju da piju vodu iz bunara - kazao nam je jedan od odbornika Skupštine opštine Obrenovac. - Čuli smo da je pronađen opasan hemijski otpad. Na parceli koja je u privatnom vlasništvu.

Kako saznajemo, pronađeni otpad bio je smešten u kontejnerima od po 1,2 tone i buradima od po 200 litara. Sve je bilo zakopano na dubini od pet metara.

KONTROLA

KAKO "Novosti" nezvanično saznaju, Bezbednosno - informativna agencija će, u saradnji sa MUP i resornim ministarstvom, u predstojećem periodu pojačati aktivnosti kada je reč o ekološkoj bezbednosti zemlje.

PROČITAJTE JOŠ - Prevrnulo se šest cisterni kod Novog Bečeja. Iscurela sirćetna kiselina (VIDEO)

Cilj je da se svi potencijalni izvršioci, koji mogu da ugroze ljude i životnu sredinu, odvrate od tog opasnog čina. Očekuje se da će u narednim danima biti preispitane sve dozvole za skladištenje opasnog otpada koje su počele da se izdaju još 2009. godine.

ČUČKOVIĆ: SAMO ZVANIČNO

NIŠTA ne možemo zvanično da komentarišemo, dok nadležne institucije to ne objave - kazao je, za "Novosti", Miroslav Čučković, predsednik Opštine Obrenovac. - Sav otpad je pronađen na privatnom posedu i nadležne službe rade svoj posao. O tome nismo mogli ni u Skupštini da pričamo, jer nismo mnogo znali.