POTROŠNjA struje za novogodišnju rasvetu biće četiri puta manja nego prošle godine, zahvaljujući upotrebi led-sijalica. Za tu namenu, ukupno, od novembra do februara potrošiće se 4,5 miliona dinara - kaže, za "Novosti", gradski menadžer Goran Vesić.

Prema Vesićevim rečima, sistem javnog osvetljenja prethodnih godina je modernizovan, pa tako nova novogodišnja rasveta, umesto standardnih lampica, ima led-trake.

- Prošle godine, za jedan mesec na novogodišnju rasvetu smo trošili 4,06 miliona dinara prosečno, a ove godine je mesečna potrošnja za novogodišnju rasvetu 1,08 miliona dinara ili četiri puta manje - objašnjava Vesić.

Prvi operativac prestonice kaže da su to minimalni troškovi, u odnosu na to koliko se troši za celokupnu javnu rasvetu na teritoriji Beograda.

- U budžetu za ovu godinu Grad Beograd je predvideo da na čitavu javnu rasvetu potroši milijardu. Na novu novogodišnju led-rasvetu, u ukupnom trošku otpada svega 0,45 odsto - kaže gradski menadžer, najavljujući naredne godine još promena.

Javna preduzeća počela su da koriste štedljive sijalice. Nove tehnologije su donele značajne uštede "Parking servisu". Led-rasveta se ugrađuje i u ulaze stambenih zgrada, a, prema Vesićevim rečima, "Gradsko stambeno" je za dve godine uredilo 3.000 ulaza. Nova led javna rasveta se upravo postavlja na auto-putu kroz Beograd.

CENTRALIZACIJA

Da bi se ostvarile značajnije uštede, potrebno je, osim modernizacije, pronaći partnera za zamenu čitave javne rasvete. To se može samo kroz javno-privatno parterstvo.

- Donošenjem novog Statuta grada Beograda sistem javne rasvete za sve opštine biće centralizovan. Tim potezom rasteretićemo prigradske opštine, koje značajna sredstva izdvajaju za ovu namenu - kaže Vesić.