DRUŠTVENIM mrežama prostrujala je vest o smrti vlasničkog psa u nedelju ujutru od posledica strujnog udara. Navodno, životinja je imala fatalan kontakt sa novogodišnjim ukrasom na Trgu Nikole Pašića. Iz "Beokom servisa", "Novostima" tvrde da nikakvih zvaničnih prijava nije bilo. Iz "Javnog osvetljenja" pak navode da je novogodišnja rasveta pod niskim naponom i da ne može da povredi ni životinje ni ljude.

Objava na "Tviteru" i "Fejsbuku" sa objašnjenjem kako je ženka rodezijskog ridžbeka po imenu Fani, teška oko 45 kilograma, nastradala, podigla je prašinu među vlasnicima kućnih ljubimaca. Navodno, pas je njuškao oko svetlećeg dvoraca postavljenog na Trgu Nikole Pašića, kada ga je udarila struja.

Iz Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima tvrde da ni "Beokom", ali ni operativni centar MUP nisu dobili prijavu povodom ovog incidenta. Prijavu nije zabeležila ni "Veterina Beograd".

- U vreme kada je pas navodno nastradao održavao se prvi Beogradski polumaraton, 40 zaposlenih i ja bili smo sve vreme na potezu od Terazija i Trga Nikole Pašića do Bulevara kralja Aleksandra - navodi Darko Glavaš. - Pošto je na Trgu bio prijavni centar, tu je bilo i čuvara. Neko od njih bi video da se nešto zaista dogodilo. Zbog te objave na "Fejsbuku" kontaktirao sam sa svim službama, ali nikakvu potvrdu nisam imao. Sve instalacije smo proverili, a i sam sam triput u toku dana obišao svetleći zamak na trgu.

ODOLEVAJU I VETRU KAKO objašnjavaju iz "Javnog osvetljenja", sve instalacije na svetlećim dekoracijama su ispravne, a ni pod jakim naletima vetra lampioni ne mogu da padnu na prolaznike. Prema njihovim rečima, nikada se nije dogodilo da ukrasi povrede sugrađane.

Prema rečima direktora JP "Javno osvetljenje" Aleksandra Cincara Poposkog, njihovo preduzeće imalo je jedan nejasan poziv u vezi sa ovim incidentom.

- Zabležili smo poziv sugrađanke iz kog nije moglo da se zaključi šta se tačno dogodilo - kaže direktor Cincar Poposki. - Žena je rekla prvo da je struja ubila psa, a onda da je pecnula jednog muškarca. Nemoguće je da voltaža toliko varira. Posle tog poziva naše ekipe su izašle na teren, a i sam sam se lično uverio da sve funkcioniše kako treba. Obišao sam i zamak, poklone na Terazijama i Knez Mihailovoj.

Cincar Poposki objašnjava i da je sva novogodišnja rasveta atestirana i bezbedna za prolaznike. Kaže da praznične ukrase napaja struja niskog napona, od 24 volta, baš iz bezbednosnih razloga. Ta voltaža, tvrdi, ne može da povredi ni sitnije životinje.