U ULICI Jaše Prodanovića na Paliluli, u samom jezgru Profesorske kolonije, još početkom prošle godine bez traga su nestale spomen-ploče sa kuća nekadašnjih istaknutih profesora Univerziteta u Beogradu. Mesingana obeležja u naselju koje je podignuto posleratnih dvadesetih godina prošlog veka, za potrebe sve većeg broja univerzitetskih prosvetnih radnika, kako stanari tvrde, najverovatnije su ukradena. Nadležne gradske službe već skoro dve godine nisu ih zamenile!

Izbledele fasade starih kuća tako više ničim ne podsećaju prolaznike da su u njima početkom 20. veka stanovali, između ostalih, Milan Budimir, jedan od najznačajnijih srpskih klasičnih filologa, i Aleksandar Leko, hemičar i profesor Tehničkog fakulteta, i jedan od "1.300 kaplara".

- Došli su u toku noći i samo "počistili" ceo potez, od Takovske do Ulice Čarlija Čaplina - priča M. Živković, stanar Ulice Jaše Prodanovića. - Ujutru smo zatekli samo prazna i izbledela mesta na zidovima gde su se ploče nalazile. Verovatno su otkupljene kao sekundarna sirovina i pretopljene. Komšije su još tada prijavljivale krađu, ali ne znam da li su počinioci pronađeni.

Pročitajte još - Beogradske priče: Mlada arhitektura prastarog grada

Život u Profesorskoj koloniji počeo je 1926. godine, kada su 43 univerzitetska profesora odlučila da sa porodicama nasele ondašnju gradsku periferiju. Među njenim stanovnicima bili su i akademici, poput matematičara Milutina Milankovića, književnog kritičara Bogdana Popovića, istoričara Vladimira Ćorovića...

Henrik Barić

Obeležja čuvenih profesora među poslednjima su se našla na meti kradljivaca sekundarnih sirovina, pošto su prethodnih godina nestajale i spomen-ploče kompozitorima Josipu Slavenskom i Petru Konjoviću. Kradeni su i bronzani golubovi sa fontane ispred Paviljona "Cvijete Zuzorić" na Kalemegdanu, a pre šest godina demolirana je i ukradena skulptura "Dečak sa krčagom" sa Čukur česme. Treća po redu skulptura trogodišnje Milice Rakić koja je nastradala u bombardovanju 1999. postavljena je 2015. godine u Tašmajdanskom parku, posle dve krađe.

Aleksandar Leko

VELIKANI

U CENTRALNOJ ulici Profesorske kolonije stanovali su dr Aleksandar Jovanović (broj 13), Uroš Džonić (broj 15), dr Aleksandar Leko (broj 21). Dom dr Henrika Barića bio je na broju 23, dok je četiri kuće dalje živeo inženjer Ivan Sviščev. Na parnoj strani ulice kuće su podigli dr Mladen Josifović (broj 22), dr Dimitrije Konjev (broj 28), dr Milan Budimir (broj 30), dr Vladimir K. Petković (broj 32), Petar Bular (broj 36) i dr Nikola Saltikov (broj 38).

Vladimir K. Petković

POTRAGA ZA ČUVAREM SEĆANjA

"VEČERNjE novosti" dugo su probijale birokratski kordon pokušavajući da dođu do odgovora na pitanja o tome ko je nadležan za obnovu spomen-ploča u Ulici Jaše Prodanovića i - nisu uspele.

Dok se Opština Palilula oglasila kao nenadležna, Sekretarijat za kulturu grada Beograda pitanja je prosledio Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture. Prema Odluci o podizanju spomenika i skulpturalnih dela na teritoriji Beograda, on je nadležan za njihovo održavanje, ukoliko je reč o delima pod kulturnom zaštitom. Kada smo se direktno obratili Zavodu, obavešteni smo da ova institucija ne raspolaže informacijama o spomen-pločama.