Ulica koja spaja Most na Adi i Tošin bunar ubuduće će se zvati Bulevar heroja sa Košara, u znak sećanja na 108 pripadnika Vojske Jugoslavije koji su poginuli u bici na Košarama, odlučili su danas odbornici beogradskog parlamenta.


Ulice u Beogradu će dobiti teatrolog Jovan Ćirilov, švedska književnica Astrid Lindgren, a jedna ulica na Čukarici zvać se Ulica belog orla.

Pročitajte još: Tri ulice za heroje sa Košara!

Odluku da bulevar ponese ime heroja sa Košara zapravo su doneli građani Beograda, koji su od 24. maja do 10. avgusta slali svoje predloge za naziv ulice putem mobilne aplikacije, a najviše glasova dobio je upravo taj predlog.

Bitka na Košarama vođena je između pripadnika Vojske Jugoslavije i tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, podržavane regularnom Vojskom Albanije i NATO avijacijom, od 9. aprila do 10. juna, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Pročitajte još: Bulevar herojima sa Košara

Bitka se vodila na granici Jugoslavije i Albanije, a u rejonu Košara poginulo je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije.

Igmanska ulica na Zvezdari promeniće naziv i poneće ime jednog od najznačajnijih delatnika modernog teatra i kulture Jovana Ćirilova.

Teatrolog, dramaturg, pozorišni reditelj i kritičar, diplomirani filozof Jovan Ćirilov dobitnik je Sterijine nagrade za novinsku pozorišnu kritiku, Statuete Joakim Vujić, Oktobarske nagrade grada Beograda za životno delo, a odlikovan je Ordenom viteza umetnosti i književnosti Francuske, kao i Sretenjskim ordenom trećeg stepena Republike Srbije.

Odbornici su odlučili i da ulica koja počinje od kružnog toka za petlju “Tranšped” i ide paralelno sa autoputom Beograd - Niš, pored Ikee, ubuduće nosi naziv po švedskoj književnici Astrid Lindgren.

Lindgren je najpoznatija po delu “Pipi Duga Čarapa”, a inicijativu da ona dobije ulicu u Beogradu podnela je kompanija “Ikea” Srbija d.o.o.

Jedna ulica u Sremčici ubuduće će se zvati Ulica belog orla, na inicijativu građana tog dela Čukarice.

Kako se navodi u obrazloženju, simbol belog (srebrnog) orla potiče iz Vizantijske heraldičke tradicije, a prvi njegov prikaz je sačuvan na odeždi kneza Miroslava na njegovo portretu u crkvi Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju.

U srednjovekovnoj Srbiji Beli dvoglavi orao je bio sastavni deo grbova Nemanjića, Lazarevića i još nekoliko porodica, a posle obnove srpske državnosti, dvoglavi beli orao vraća se na grb Srbije 1882. godine.

Odlukom iz 2010. godine simbol Belog orla vraćen je na grb i zastavu Srbije.

Na predlog da ulica u Sremčici dobije naziv po belom orlu primedbu su imali odbornici DS.

Šef odbornika DS Balša Božović rekao je da ne bi imali ništa protiv da se ta ulica nazove Ulica dvoglavog belog orla, koji simbolizuje srednjovekovnu Srbiju, navodeći da termin beli orao podseća na paravojnu formaciju iz ratova devedesetih godina.

“Apelujem da promenite naziv koji bi više bio u skladu sa onim što je napisano u obrazloženju”, rekao je Božović.

On je dodao da će DS podržati i predlog da se Bulevar na Novom Beogradu nazove po herojima sa Košara, ali je naveo da glasanje građana o tom predlogu nije bilo transparentno, te da je DS imao korektan predlog da se taj bulevar nazove po bivšem gradonačelniku Nenadu Bogdanoviću.

Predsednica Komisije za imenovanje trgova i ulica Jasmina Mitrović Marić odbacila je kritike na predlog da se jedna ulica nazove po belom orlu, navodeći da beli orao potiče iz vizantijske heraldike i da je to “koren iz kog smo izrazli kao država i narod”.

Šef odbornika SNS Mirko Rajković rekao je da su navodi DS politikanstvo, kao i da jedan od najvećih gradonačelnika Beograda Branko Pešić nema bulevar, već malu ulicu u Zemunu, a da je beli orao i republički orden.