NA narednoj sednici Gradske skupštine, u utorak, pred odbornicima će se naći i program mera za Sava centar i SRC "Pionirski grad", koji imaju problema u poslovanju. Naime, oba preduzeća "zakucana" su u višemilionskim dugovima. Problemi, koji su se taložili godinama, moraju da se reše da bi se pronašli strateški partneri.

PROČITAJTE JOŠ: Biće korekcije poreskih zona

Gradski oci predlažu rešenja za oba preduzeća. Otpisivanje dugova prema drugim gradskim javnim preduzećima predlaže se kao model i za Sava centar i za "Pionirski grad". Našem najvećem kongresnom centru neophodan je strateški partner, dok bi "Pionirski grad" uredio svoje komercijalne kapacitete.

PROČITAJTE JOŠ: Beogradske priče: Hekatino "lutanje" ispod grada

SRC "Pionirski grad" prošle godine je od "Zelenila" pozajmio 20 miliona dinara, a "Gradske pijace" dale su im u zajam 38 miliona sa kamatom od tri odsto godišnje. Sa ovim pozajmicama i računima, njihove ukupne obaveze sada iznose 75.786.000 dinara.

- Imamo devet zaposlenih, pozitivno poslujemo, ali nas guše stari dugovi, koje je napravila prethodna garnitura - za "Novosti" priča Ljubomir Jovanović, direktor "Pionirskog grada". - Godinama se nije plaćao porez na imovinu. Objekti su bili devastirani. U jednom broju bungalova živeli su raseljeni.

MILIONSKI MINUSI SAVA centar dobavljačima duguje čak 470 miliona dinara, od čega se 379 miliona odnosi na obaveze koje imaju prema javnim preduzećima čiji je osnivač Grad Beograd. Najveći minus imaju kod "Beogradskih elektrana", gde je osnovni dug 201,1 milion, plus 110 miliona kamata. "Čistoća" bi trebalo da otpiše 60 miliona, a "Vodovod i kanalizacija" sedam miliona dinara.

Pred odbornicima će se naći predlog da "Pijace" i "Zelenilo" oproste dugove "Pionirskom gradu". A prema Jovanovićevim rečima, Grad će podržati projekat da se svi objekti vrate svojoj nameni. Da ih koriste deca iz cele Srbije.

Na prethodnom javnom pozivu, Grad nije uspeo da pronađe strateškog partnera za Sava centar. Naime, objekat nije energetski efikasan. Pravi ogromne gubitke. U čitavom zdanju ima čak 110.000 sijalica, koje troše struju kao manja fabrika. Stolarija ne dihtuje. Sistemi za hlađenje i grejanje su zastareli.

Konkurencija otkida deo kolača od kongresnog turizma, a nagomilali su se i dugovi od poreza na imovinu. Oni od 2011. godine nisu redovni izmirivani.

Da bi stali na noge i našli odgovarajućeg partnera, odlukom gradskih odbornika, nadzornim odborima "Beogradskih elektrana", "Čistoće", "Vodovoda i kanalizacije" naložilo bi se da otpišu potraživanja, sa svim pripadajućim kamatama, od JKP "Sava centar".