U AUTENTIČNOM ambijentu kafane "Tri šešira", uz zvuke tamburaša, juče je predstavljena knjiga "Kod tri šešira" novinara i publiciste Miroslava Stefanovića. Knjiga govori o istoriji čuvene beogradske i skadarlijske kafane koja je osnovana 1864. godine.


Iz pera dugogodišnjeg novinara "Novosti", među koricama knjige zapisane su anegdote o glumcima, boemima, novinarima, sportistima i političarima.


- Ideja je bila da se napravi novinski tekst o knjizi utisaka, ali listajući sve što su gosti pisali - od javnih ličnosti do običnih ljudi, javila se ideja o knjizi - istakao je Miroslav Stefanović, autor. - Čitajući utiske nisam uspeo da pročitam nijedan negativan komentar. Jedan gost je zapisao da je rakija mogla biti bolja, ali niko nije napisao da je bila loša.


Stranice knjige ispunila su i kazivanja konobara koji su u čuvenoj kafani u Skadarliji proveli više od 40 godina. U knjizi su i jelovnici koji su proslavili kafanu i recepti za jela koja najviše vole Srbi, gosti iz bivših jugoslovenskih republika, Rusi, Kinezi, Italijani...


Tu su i zapisi o meniju za Josipa Broza Tita, ali i o utiscima španskog kralja Karlosa i kraljice Sofije, Margaret Tačer i hiljada gostiju iz celog sveta.


I NA ENGLESKOM

KNjIGA "Kod tri šešira" štampana je na srpskom i engleskom jeziku, u tvrdom i mekom povezu, a čitaoci je mogu kupiti u kafani "Tri šešira" u Skadarliji po ceni od 600 i 1.200 dinara.