IZNAJMLjIVANjE stana na dan postaje sve popularniji vid zakupa prostora u prestonici, a glavni razlog tome su znatno viši kvalitet usluga nego u hostelima i drastično niže cene nego u hotelima. U ponudi su jednosobni stanovi, ali i apartmani u širem ili užem centru grada. Cene se kreću od 30 evra po danu, a neki apartmani dostižu i 100 evra po noći.

Cenu diktiraju blizina centru grada, veličina stana, kao i opremljenost prostora. Bogata ponuda može se naći na internet sajtovima, gde su, uz detaljan opis, postavljene i fotografije stanova.

- Goste možemo podeliti u tri potpuno različite kategorije - priča Miloš P., jedan od agenata koji izdaju stanove na dan. - Prva grupa su mlađi stranci koji su na proputovanju kroz Beograd. Drugu kategoriju čine oni koji traže stan blizu bolnica, i to su uglavnom ljudi iz unutrašnjosti Srbije, iz Crne Gore i Republike Srpske kojima se neko od bliže familije leči u Beogradu, zbog čega iznajmljuju stan na dan ili dva. Treća kategorija su ljubavnici.

Za samo 40 evra može se iznajmiti stan u centru grada u blizini Trga republike, Kalemegdanske tvrđave i Skadarlije. U cenu iznajmljivanja stana površine 36 metara kvadratnih uračunati su i centralno grejanje, upotreba klima-uređaj, korišćenje posteljine i peškira. Za parking-mesto vrši se dodatna doplata od pet evra po danu.

TRAŽENE I VILE U PONUDI su i luksuzne vile, površine nekoliko stotina kvadratnih metara, a za noćenje u njima je neophodno izdvojiti nekoliko stotina evra. Luksuzan nameštaj i vrhunska bela tehnika sastavni su elementi velelepnih vila. Za stanare na dan obezbeđeni su parking-mesto i video-nadzor celog objekta.

Samo nekoliko minuta hoda od centra, u Kosovskoj ulici može se naći smeštaj u dvosobnom stanu po ceni od 30 evra na dan. Stan poseduje opremljenu kuhinju s trepezarijom, dnevnu i spavaću sobu.

U širem centru grada, u ponudi su stanovi veće kvadrature, pa je samim tim i cena viša. Za trosoban stan na Vračaru neophodno je izdvojiti 50 evra po danu, ali je stambeni prostor opremljen tako da se u njega može smestiti i do sedam osoba. U cenu je uključen besplatan internet, obezbeđeni su čista posteljina i peškiri, ali i pegla i fen za kosu.

Za one sa dubljim džepom u ponudi su luksuzni apartmani, koji su, pored ekskluzivnog nameštaja, opremljeni i hidromasažnima kadama ili džakuzijem. Cena zavisi od udaljenosti od centra grada i kreće se od 60 do 80 evra po danu.

Početna cena za stan koji se iznajmljuje na dan opada ukoliko se boravak produži, ali i povećava ukoliko u stanu boravi više osoba.

SVE MANjE GARSONjERA ZA KUPOVINU AGENTI za nekretnine ističu da je u posledenje vreme na tržištu sve manje garsonjera i jednosobnih stanova koji se mogu pazariti u širem ili užem centru grada. Razlog tome je ekspanzija iznajmljivanja stana na dan, koje je poslednjih godina aktuelno u srpskoj prestonici.

Oni koji rentiraju nekretnine zadovoljno trljaju ruke.

- Garsonjere su najatraktivnije i one su uvek pune. Njih izdajemo po ceni od 30 do 35 evra. Skoro svakog dana ima nekoga u stanu, tako da u zbiru mesečno mogu da zaradim i hiljadu evra. Postoje trškovi održavanja i čišćenja, a često za goste imamo i neke poklone ukoliko ostaju više dana - objašnjava Milica K., vlasnica jedne od agencija za izdavanje stanova.

Turistička organizacija Beograda beleži pozitivne brojke. Od januara do kraja juna u Beogradu je registrovano 993.718 noćenja, a ove godine očekuje se oko milion turista. Oni su uglavnom smešteni po prestoničkim hotelima. Smatra se da je u sivoj zoni ovaj broj duplo veći. Trend dolaska stranaca je pozitivan. Srpska prestonica atraktivna je za goste iz Turske, Hrvatske, BiH, Grčke, Nemačke, Slovenije, Izraela, Bugarske, Crne Gore i NR Kine. A mnogi oh njih bukiraju smeštaj u stanovima na dan koji se oglašavaju na internetu.

Biznis rentiranja stanova na dan cveta i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. U Srpskoj Atini najveći broj turista boravi preko leta, za vreme "Egzita", kada je nemoguće pronaći slobodan krevet.