UNUČE Ružice Stojanović iz Beograda jedno je od oko 3.500 mališana za koje nije bilo mesta u vrtiću. Zabrinuta zbog toga što će njena ćerka morati da napusti posao da bi čuvala dete, javila se redakciji "Novosti". Pita se od čega će njeni najbliži da žive, pošto zetova plata ne može da podmiri sve troškove.

- Dete je ostalo ispod crte za jaslice - priča uznemirena Ružica. - Ja ne mogu da preuzmem brigu jer sam stara i bolesna. Kćerka i njen muž su zato probali da nađu dadilju, ali one sa kojima su pričali, traže veću platu ili im ne odgovara radno vreme.


PROČITAJTE JOŠ:
TROVANjE DECE U BEOGRADSKIM ŠKOLAMA: Pojeli špagete bolonjeze, pa završili u bolnici

Njena ćerka, kaže naša sagovornica, našla se u životnom ćorsokaku. Nema kome da poveri bebu, pa će najverovatnije morati da napusti posao.

- Oni nisu usamljen slučaj - svesna je Ružica situacije koja tišti mnoge roditelje. - Stvarno je žalosno što ljudi koji imaju decu moraju da napuštaju posao da bi brinuli o svojoj deci, a zbog toga nemaju da im kupe sve što im je potrebno.

Ogorčena baka napominje da njeni ćerka i zet ne žele medijski da se eksponiraju. Međutim, Ružica želi da javnost i nadležni čuju za njihovu muku.

VIŠAK U "KOŠUTI" NEUPISANO novorođenče bilo je ispod crte za jaslice u Predškolskoj ustanovi "Zvezdara" u objektu "Košuta", koji se nalazi na Konjarniku. Radno vreme svih predškolskih ustanova je do 18 časova što je dodatni problem za roditelje čije se radno vreme poklapa sa radom vrtića.

- Moje unuče je samo jedno od hiljada dece koja su se našla ispod crte - ističe Ružica. - Moja kćerka se pomirila sa činjenicom da mora da nađe drugo rešenje, ali ja verujem da u ovom gradu može da se napravi sistem i da mesta bude za svako dete.

Baka Ružica se nada da će vlast imati više sluha za svakodnevne probleme sugrađana i da će im pomoći.


PROČITAJTE JOŠ:
Lazarevac, Barajevo i Lajkovac traže liniju “Beovoza”


GRADSKI MENADžER GORAN VESIĆ:

BEOGRAD ĆE GRADITI SVOJE VRTIĆE

GRAD Beograd mora da nastavi da gradi svoje vrtiće, jer to je, između ostalog, ustavna i zakonska obaveza - kaže gradski menadžer Goran Vesić za "Novosti".

Odgovarajući na naše pitanje da li je za rešavanje manjka mesta u predškolskim ustanovama celishodnija izgradnja novih vrtića ili saradnja sa strancima u sistemu privatnih obdaništa, Vesić kaže da će se uz izgradnju nastaviti i saradnja sa privatnim vrtićima.

- Ali, oni moraju da imaju isti nivo usluge kao gradski vrtići - skreće pažnju gradski menadžer. Beograd se pre nekoliko godina opredelio za kombinovani model smeštaja dece, odnosno da osim državnih u sistemu budu i privatni vrtići koji ispunjavaju uslove.


PROČITAJTE JOŠ:
Svadbena sala u prizemlju zgrade!

Tako su, kaže Vesić, izjednačena sva deca koja pohađaju preškolske ustanove, jer grad plaća 80 odsto ekonomske cene svakom detetu, bez obzira na to u koji vrtić ide. Kada su u sistem plaćanja uključeni privatnici, kaže on, bilo je predloga da nema državnih vrtića, ali to je ostalo samo na idejama.

- Danas nema roditelja koji ne želi da upiše dete prvo u državni, a tek potom u privatni vrtić. Zato pozdravljam dolazak vodećeg evropskog lanca vrtića na naše tržište jer će povećati konkurenciju i nateraće i druge privatne vrtiće da budu bolji. Naravno, obrazovanje dece je posebno osetljiva kategorija i neophodno je da radimo na propisima koji bi obezbedili bolju kontrolu rada - rekao je Vesić.