BISTA nekadašnjeg direktora prestoničke oaze prirode Vuka Bojovića otkrivena je juče, na proslavi 81. rođendana Zoo-vrta. Spomenik, delo akademskog vajara Zorana Ivanovića, postavljen je ispod upravne zgrade, odakle će, kako su istakli prisutni, Vuk nadgledati kako se radi posle njega.

Prema rečima sadašnjeg rukovodstva, ali i Bojovićevih prijatelja, nakon postavljanja biste u njegovom rodnom kraju, postavljanje biste u "Vrtu dobre nade" prirodan je sled, jer je on živeo za njega i najzaslužniji je za njegov današnji izgled.

- On je bio direktor u vreme ekspanzije Zoo-vrta i učinio ga je ovakvim kakav je danas - rekao je Srboljub Aleksić, direktor popularne gradske ustanove. - Vuk nam je ostavio vrt koji je danas ponos grada. Posebno mi je zadovoljstvo i čast što bistu otkrivamo za vreme mog mandata. A da nije bilo njega, sigurno ne bih ni ja sada stajao ovde.

Kako je istakao njegov dugogodišnji prijatelj Duško Stanojević, Vuk je u Zoo-vrt došao u vreme kada su svi odustali od njega i kada je bio pred zatvaranjem.

- Na ovaj prostor gledao je okom umetnika, skupljajući drvo po drvo, kamen po kamen, dok nije napravio cvet kome su se svi divili - rekao je Stanojević. - Pamtićemo ga po oazi koju je ostavio, a velika neostvarena želja mu je bila da životinje preseli na Veliko ratno ostrvo.

Okupljenima su se obratili i Vukov veliki prijatelj Nićifor Aničić, koji je u vrt doneo bele lavove, Tomislav Peternek, kao i Ljiljana Bralović, koja je pesmom podsetila na Vuka, sa napomenom da "na Vuka nisu režale zveri, nego ljudi".


IZLOŽBA KARIKATURA LjUBIMACA

OSIM otkrivanja biste, juče je u amfiteatru Zoo-vrta otvorena i Međunarodna izložba karikatura na temu kućnih ljubimaca.

Prvu nagradu podelili su umetnici iz Novog Pazara i Turske, dok su drugo i treće mesto zauzeli takmičari iz Crne Gore i Brazila.