UKLANjANjE bespravno podignutih objekata na Savskom nasipu počelo je u ponedeljak. Iako su na spisku za demontažu bile tri građevine, od rušenja jedne se odustalo, jer je komšija tvrdio da je vlasnica predala dokumenta za legalizaciju. Do kraja današnjeg dana trebalo bi da budu uklonjena još četiri objekta.

Iz Opštine Novi Beograd je pre više od nedelju dana najavljeno da su se stvorili zakonski uslovi da budu srušena 23 objekta na Savi, a u toku dana bageri su se spustili na reku. Najpre je srušen objekat u izgradnji sa stubovima i pločom, čiji vlasnik nije identifikovan, a potom i napuštena građevina, koju, sudeći po izgledu, vlasnici nisu u skorije vreme posećivali. Radnici su prvo izneli sve stvari iz ovog objekta, a onda je on sravnjen sa zemljom. Rušenje jedne vikendice sprečio je komšija, koji je izvršiteljima objasnio da poznaje vlasnicu i da je ona 2008. godine predala papire za legalizaciju.

- Prvi objekat koji smo planirali da srušimo nismo uklonili jer sused tvrdi da vlasnik ima papire za ozakonjenje - kaže Tatjana Đurić, šefica pravne službe Građevinske inspekcije Novi Beograd. - Sačekaćemo da nam donese dokumentaciju, pa ćemo dalje odlučivati. Vlasnici ova dva objekta koja smo srušili nisu poznati.

Kako kažu iz Opštine, u ovoj fazi će, u narednim danima, biti uklonjene samo napuštene vikendice nepoznatih vlasnika. Za ostale objekte čekaju odgovor Sekretarijata za legalizaciju.

STVARI ODNETE U MAGACIN PRE rušenja objekta, radnici su ga ispraznili, a nameštaj i ostale stvari koje su se nalazile u vikendici odneti su u magacin. Vlasnik ima rok od 30 dana da se javi i podigne stvari.

- Vlasnici su imali dovoljno vremena da odgovore na obaveštenja koja smo im postavljali - kažu iz Opštine Novi Beograd. - Za građevine za koje su predati papiri za legalizaciju čekamo zvanično rešenje Sekretarijata, jer bez papira nećemo da rušimo. A ukoliko se prilikom izvršenja na terenu pojavi vlasnik, a nema papire za ozakonjenje, moramo da osustanemo od rušenja i da ga stavimo na popisnu listu.

Vikendice koje pripadaju poznatim javnim ličnostima nisu u planu za rušenje, jer je većina vlasnika ovih objekata podnela zahtev za legalizaciju.