PREDSTAVNICI zaštitnika građana zahtevaju ukidanje potpisanog aneksa ugovora koji dozvoljava tromesečno kašnjenje u isplati računa za boravak dece u vrtiću. Njihov stav je da već posle mesec dana kašnjenja, dete treba ispisati iz obdaništa! Nadležne gradske službe ovu sugestiju, nastalu posle sastanka u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu krajem aprila - ne prihvataju.

Iako bi ova odluka bila u interesu Grada zbog ogromnih dugovanja neodgovornih roditelja koji izbegavaju svoje obaveze, nadležni ističu da je neće prihvatiti.

- Dok sam ja v. d. sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu ne pada mi na pamet da prihvatam bilo kakve budalaštine, poput onih koje sam dobio od predstavnika zaštitnika građana, da izbacujem siromašnu decu iz vrtića - kategoričan je Slavko Gak, v. d. sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu. - Kao čovek sam bio zgrožen ovom inicijativom i, bez obzira na sve moje pokušaje da urazumim te ljude i stavim im do znanja da je takva preporuka nemoralna i da može da naškodi deci, nisam naišao na bilo kakav razuman odgovor.

Predstavnik zaštitnika građana polazi od stava da su prethodni ugovori predviđali mogućnost da se raskinu nakon mesec dana neplaćanja, odnosno da decu odmah po isteku treba ispisivati iz vrtića, a ne potpisivati ankes i produžavati rok za izmirenje obaveze.

- Rok od tri meseca je u skladu sa propisima i sa materijalnim položajem roditelja - ističe Gak.

- Trudiću se da nijedno dete nikada ne ostane bez vrtića zbog nemogućnosti roditelja za plate. Naš prioritet je interes dece i ona apsolutno ne smeju da ispaštaju zbog ovakvih situacija.

Podaci sekretarijata, zaključno sa 30. decembrom prošle godine, kažu da su dugovanja roditelja na ime neplaćenih računa za vrtiće iznosila 220.109.088 dinara, odnosno oko 1,7 miliona evra. Najveće neplatiše su mame i tate u Novom Beogradu, koji su tada dugovali nešto više od 48 miliona dinara, sledi Vožodovac - 23 miliona, Zvezdara - 22 miliona, Čukarica - 22 milona, Zemun - 19 miliona, Mladenovac - deset miliona....Najmanje se duguje u Sopotu - 3,6 miliona dinara.


ISPISANO 80 MALIŠANA

Prosečno dugovanje, prošle godine, bilo je 6.146 dinara po roditelju, a zbog neplaćanja računa iz vrtića je lane ispisano 80 dece.

Procedura nalaže da predškolska ustanova prvo usmeno opomene roditelja, posle čega sledi i pismeno upozorenje. Ako ni to ne urodi plodom i ne plati se račun, roditelji se pismenim putem obaveštavaju da su se stekli uslovi za ispisivanje iz vrtića. Ovaj postupak, u zavisnosti od slučaja, može trajati od 15 dana do mesec i po.