POZNATO šetalište, koje rado posećuju žitelji svih delova Beograda na desnoj obali Dunava od Ušća do Zemunskog keja, uskoro bi trebalo da ponese naziv po kralju Aleksandru Karađorđeviću. Ova inicijativa potekla je od gradskog menadžera Gorana Vesića, koji će zvaničan predlog uputiti Komisiji za imenovanje trgova i ulica.

Ukoliko Komisija usvoji inicijativu, na potezu od Ušća do Zemunskog keja, Beograđani će ubuduće šetati Obalom kralja Aleksandra Krađorđevića. Istovremeno pretvaranjem prostora između Brankovog mosta i Zemunskog keja u moderan park, biće uređena i desna obala Dunava.

- Kralja Aleksandar ubijen je 1934. godine u atentatu u Marselju, a iste godine novoizgrađen most preko Save, koji je povezivao Beograd i Zemun dobio je ime Most kralja Aleksandra - navodi Vesić u obrazloženju inicijative. - Kako je most srušila jugoslovenska vojska u Aprilskom ratu, kralj Aleksandar u Beogradu nikad nije dobio ni spomenik ni ulicu. Čuveni Bulevar kralja Aleksandra dobio je ime po kralju Aleksandru Obrenoviću, a na Dedinju postoji Bulevar kneza Aleksandra Krađorđevića. Vreme je i da kralj Aleksandar Karađorđević, koji je stradao mučeničkom smrću, dobije mesto trajnog sećanja - navodi Vesić.


MODERAN PARK

OD Brankovog mosta do Ušća protezaće se moderan park. Na gornjem špicu biće podignut jarbol od 100 metara na kojem će se vijoriti grandiozna srpska trobojka.