IZ parka Manjež šire se opojni i egzotični mirisi mandarine, divlje ruže, peršuna i origana. Na izložbi pod vedrim nebom "Sunce i cveće" koja će trajati do 2. aprila tradicionalno se uz povoljne cene mogu pazariti sve vrste višegodišnjih biljaka, lukovica, kaktusa i grnčarije.

Nekoliko stotina vrsta kaktusa najrazličitijih boja i veličina mogu se pazariti na izložbi po ceni od 100 dinara za najmanje do 400 za najveće.

- Mozak, budin dvor, izgubljeni put, mimoza su samo neke od vrsta - pohvalila nam se prodavačica. - Imamo dosta kolekcionara koji svake godine kod nas kupuju nove vrste kaktusa.

Osim za lekovite čajeve, mnoge aromatične i lekovite biljke koje su se našle na tezgama sve se češće koriste za pravljenje prirodnih domaćih sokova. Nana, menta i matičnjak prodaju se po ceni od 150 do 250 dinara.

- Najviše se traži ananas nana, odnosno list nane sa ukusom ananasa - kaže prodavačica Rada M. - Odlično je osveženje u letnjim danima, kada možete napraviti domaći ledeni čaj. Matičnjak, koji je poznat kao umirujući, može da zameni bensedin, verujte mi.

Za domaćice koje žele da svoj ručak začine svežim, prirodnim začinima, na tezgama su se našli celer, peršun, rukola, origano i bosiljak. Drveće citrusa prodaje se po ceni od 2.500.

- Imamo oko 80 vrsta začinskih biljaka. Osim toga, dosta se prodaje i voće, poput domaće i šumske jagode, drveta mandarina, grejpa i limuna sa zrelim plodovima.

Izložba "Sunce i cveće" biće otvorena svakog dana od 9 do 19 časova.


DRVO NOVCA I DRVO LjUBAVI

PREMA rečima prodavaca, među kućnim biljkama preovladavaju one koje "privlače novac", kao što su drvo novca i dr dolar.

- Imamo drvo novca i drvo ljubavi sa crvenim stabljikama. Drvo novca se više uzma, ljubavi izgleda imamo napretek - kaže prodavačica.