KAMEN temeljac za izgradnju Doma zdravlja u Borči biće postavljen u februaru, saznaju "Novosti". Tako će žitelji naselja na levoj obali Dunava, konačno, dobiti modernu zdravstvenu ustanovu i neće morati da, zbog pregleda specijaliste, dolaze u matičnu ustanovu DZ "Dr Milutin Ivković" na Paliluli.

Prema rečima dr Aleksandra Stojanovića, direktora DZ "Dr Milutin Ivković", izgradnja zdravstvene ustanove u Borči, koja će se nalaziti na prostoru kod "Maksija", trajaće dve godine. Kako ističe naš sagovornik, bilo je problema sa imovinsko-pravnim odnosima, koji su rešeni zahvaljujući pomoći opštine Palilula, a urađen je i idejni projekat.

- Reč je o najvećoj investiciji u beogradsko zdravstvo u poslednjih nekoliko decenija - kaže dr Stojanović. - Građanima će na jednom mestu biti dostupne sve specijalističke službe i neće više morati da na pregled dolaze u matičnu ustanovu u Knez Danilovoj ulici. Ambulante jedan i dva, koje rade u Borči, posle završetka doma zdravlja biće zatvorene, pošto su neuslovne, dok će u Krnjači, Kotežu, Ovči, Padinskoj skeli, nastaviti da rade.

Iako je u sadašnji objekat dom zdravlja smešten privremeno, to je potrajalo čak tri decenije. Zbog širenja naselja na levoj obali Dunava, broj pacijenata sa kartonom u ovoj zdravstvenoj ustanovi povećan je više puta, dok je broj zdravstvenog osoblja ostao, uglavnom, isti. To je dovelo do velikih gužvi i čekanja, posebno kod lekara opšte medicine i pedijatara.

Izgradnjom novog doma zdravlja ovi problemi biće prevaziđeni, tako da će oko 200.000 građana koji žive na području nekadašnjeg Pančevačkog rita dobiti zdravstvenu zaštitu kakvu zaslužuju.

NOVAC IZ KASE

GRADSKIM budžetom Sekretarijatu za zdravstvo odobreno je 315,8 miliona dinara. Najznačajnija ulaganja su - radovi na električnim instalacijama, adaptacija jake struje u starom delu DZ Voždovac, sanacija platoa iznad Službe za fizikalnu medicinu na Kanarevom brdu.

Planiran je novac i za opremanje zdravstvenih stanica na Labudovom brdu i Malom Mokrom Lugu, koje se grade.