RAZDOR među komšijama u naselju Reva 2, u Kotežu, napravile su terase! Naime, stanari u prizemlju zgrada ovog bloka obezbedili su sebi bašte ispred prozora, a građani sa viših spratova tvrde da su nelegalno zauzeli javni prostor namenjen svim žiteljima.

Već šest godina stanari "Geneksovih" lamela ne mogu da se dogovore kome pripada zelena površina ispred zgrada. Dok jedni tvrde da imaju pravo da postave svoje bašte, drugi veruju da terasama tu nije mesto.

- Oni su zloupotrebili javni prostor koji pripada svima nama - odlučan je Ivan Kočiš, stanar naselja Reva 2. - Bašte su ogradili nelegalno, bez ikakve dozvole. Između zgrada je trebalo da postoji park koji bi koristili svi stanari. Ovako, objekti su opasani zagrađenim terasama.

Naš sagovornik ističe da mu je najviše zasmetao komšija koji, ne samo da je zauzeo zajedničku površinu, već je i bez ikakvog odobrenja sazidao desetak kvadrata prostora ispred svog stana.

ODLOŽILI RUŠENjE DO DALjEG Stanar Ivan Kočiš tvrdi da je čak bilo i zakazano uklanjanje ograđenih bašta u prizemlju zgrada u Revi 2, ali da je odloženo.
- Komunalni inspektori došli su sa policajcima i odbornicima Skupštine opštine Palilula, ali je odjednom pokrenut postupak preispitivanja odluke iz potpuno nepoznatog razloga - tvrdi Kočiš.

Stanari koje je ekipa "Novosti" zatekla u bloku Reva 2, međutim, kažu da im ne smetaju bašte iz prizemlja, sve dok se ne preteruje.

- S obzirom na to da nemaju terase, jer su im stanovi u prizemlju, jasno mi je zbog čega su ogradili mali prostor ispred stanova - kaže Sanja N., koja živi na drugom spratu. - Ne smeta mi, jer i ovako ima dovoljno mesta za prolazak između zgrada. Problem je, međutim, što ima onih kojima nekoliko kvadrata nije dovoljno, pa su se proširili skoro do sledećeg ulaza i zastaklili baštu.

Nezadovoljne komšije su se zbog terasa obraćale i Opštini Palilula, ali i gradskoj upravi.

- Prijavili smo nelegalnu gradnju i komunalnoj inspekciji Opštine Palilula, Sekretarijatu za inspekcijeske poslove - kaže Kočiš. - Svi su potvrdili da su bašte nelegalno postavljene i da stanari iz prizemlja nemaju pravo da se prošire na javni prostor. Već šest godina, međutim, čekamo da ih neko ukloni.

U Opštini Palilula nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li su stanari koji su ogradili prostor ispred svojih stanova imali pravo da to urade.