ZAHVALjUJUĆI saradnji Beogradskog zoološkog vrta sa evropskim životinjskim oazama stigao je novi član afričke porodice podno Kalemegdana - mužjak rotšild žirafe! Sada vrt ima dvojicu mužjaka, koji su se, kako kažu tamošnji radnici, odlično združili.

Mužjak žirafe od pre mesec dana ima cimera u svojoj kući sa visokim zidovima. Novi, mlađi stanovnik, koji još nije napunio dve godine, došao je iz Lajpciga, a sa domaćinom se brzo združio. U Beogradski zoološki vrt stigao je preko Evropske asocijacije zooloških vrtova - EAZA i novi je miljenik mališana, kojima su žirafe tradicionalno najzanimljivije.

- U narednom periodu planiramo da sklonimo ogradu između žirafa i zebri i da preuredimo taj deo, koji bi sa lavovima bio Afrika u malom - kaže Srboljub Aleksić, direktor Zoološkog vrta. - Mužjak zebre trebalo bi da stigne do kraja godine iz Zagreba i doći će među tri ženke koje već imamo.

Stanovnici beogradske životinjske oaze polako se spremaju za predstojeću zimu, a posetioci će moći da iskoriste još nekoliko lepih dana pre snežnog pokrivača.

Najstariji stanovnik, aligator Muja, koji je od 1936. godine na Kalemegdanu, dobio je novi dom. Topla pećina nalazi se u prostoru gde borave zmije, a uz posebno osvetljenje i pećinske ukrase, jedan od najstarijih američkih aligatora na svetu uživaće u svojoj starosti.

* Muja je dobio specijalni tretman


ZAPLENjENOI MAJMUN

Mužjak makaki majmuna, kojeg je u Beogradu zaplenila Republička inspekcija za zaštitu životne sredine, još je u Zoo-vrtu na Kalemegdanu, i to u karantinu. Vakcinisan je i najverovatnije će biti premešten u životinjski park na Paliću.