Preminula Jelisaveta Veljković Cenka, najstarija Beograđanka sa Senjaka. Iza nje ostalo sedmoro dece, dvadeset troje unučadi, praunučadi, čukununučadi...

MOLIM se svako veče Bogu pred spavanje. Molitvenik držim u ruci, ali ne mogu da čitam. I ne moram, znam sve napamet. Ovako je svojevremeno govorila Jelisaveta Veljković Cenka, najstarija Beograđanka, koja je u noći između srede i četvrtka preminula u 112. godini života. U snu.

- Preminula je mirno - kažu Cenkini potomci. - Samo dva dana pre smrti konstatovana joj je voda u plućima, i to je bio konačan uzrok smrti. Starost. Slabo je i govorila poslednjih meseci, samo nas je posmatrala bistrim očima.

Najstarija sugrađanka, baka Cenka kako su je oslovljavali u porodici, iza sebe ostavila je pravo bogastvo, rasuto i do Amerike i Kanade - sedmoro dece, dvadeset troje unučadi, praunučadi, čukununučadi... I svi su se okupljali sredinom jula, kada bi dodavali još po jednu svećicu na Jelisavetinoj rođendanskoj torti. Ipak, kako tvrdi porodica Veljković, ove godine žurka je izostala zbog lošeg zdravstvenog stanja slavljenice.

Jelisaveta Veljković bila je počasni član Crvenog krsta, svojevremeno vlasnica jedne od najlepših bašta na Savskom vencu, žena koja je preživela dva svetska rata, bombardovanja, brojne životne nedaće. Imala je samo 16 godina kada je sa završenih pet razreda osnovne škole i stisnutom torbom stvari u ruci krenula iz rodne Ravne gore i sreću potražila na beogradskom asfaltu. Ubrzo je upoznala i tada mladog dekoratera Narodnog pozorišta Stanislava Veljkovića sa kojim je u braku bila pune 63 godine. Život buran, ali recept za dugu starost kratak.

- Ponekad popijem samo čašicu rakije ili pelinkovca pre ručka i hranim se zdravo, uglavnom povrćem sa malo mesa - svojevremeno je mladima objašnjavala baka Cenka.

Lekara je posećivala veoma retko, a jedinu operaciju imala je tek u 90. godini, kada joj je operisana katarakta na oku. Od tada je retko gledala televiziju, ali je redovno čitala do pre nekoliko godina.

GENETIKA ZA DUG VEK

MAJKA Jelisavete Veljković Cenke jedina je u porodici, koja je relativno mlada preminula, pa je genetika zaslužna za život duži od veka 12 godina. Tako je i Cenkina tetka živela pune 103 godine, dok je ujak preminuo tek u 104. godini.
Najstariji Jelisavetin naslednik, sin Slavko Veljković napunio je 88 godina, dok je najmlađa ćerka Olga navršila punih 70 godina života.