ZGRADA Rudo 1, poznatija kao Istočna kapija Beograda i simbol prestonice, prokišnjava već deceniju. Razlog je terasa veličine 200 kvadrata, na kojoj je Gradsko stambeno preduzeće uradilo lošu izolaciju pa propušta vlagu na stanove koji se nalaze ispod nje. Zbog toga stanar Aleksandar Dimitrijević, zajedno sa komšijama iz tri stana na trećem spratu solitera i ovu jesen dočekuje sa lavorima za vodu poređanim po čitavom stanu.

U soliteru od ukupuno 27 spratova, problem imaju stanari 3, 9, 12, 15, 18, 21. i 24. sprata. Ipak, prema Aleksandrovim rečima, stanari trećeg sprata, na kome i on živi, najviše ispaštaju.

- Na svim plafonima u mojoj kući izbija vlaga - kaže Aleksandar. - Sin mi je student građevine, u njegovoj sobi pored knjiga stoje lavori za vodu.

Zgrada Rudo 1 postoji od 1976. godine. Sve je bilo u redu do pre deset godina, kada je JP "Gradsko stambeno" preventivno pojačalo izolaciju ispod terasa. Nakon radova, prema rečima stanara, izolacija je postala nefunkcionalna i prokišnjavalo je svakog proleća i jeseni.

- Curila je kišnica preko osigurača za struju - kaže Aleksandar. - To je bilo opasno po sve nas.

Da stvar bude komplikovanija, Aleksandar, koji od 2000. godine boluje od multiple skleroze i hoda uz pomoć pomagala, renovirao je stan kako bi mogao lakše da se kreće.

- Nesreća je to što smo supruga i ja uložili u stan, umesto stare stavili novu, ravnu podlogu da bi mi bilo omogućeno kretanje - priča Aleksandar. - To je počelo da propada, štokovi i vrata se ne zatvaraju jer se sve "napilo" vode.

Na inicijativu Skupštine stanara, 2014. godine poslata je prijava i kontaktirano je s "Gradskim stambenim". Nadležni su odmah poslali izvođače radova, ali prema rečima stanara, problem je i nakon toga ostao nerešen. Kada je videla da ne vredi čekati, Dimitrijevićeva komšinica Jovanka Batalo (76) angažovala je privatnu firmu i rešila problem sopstvenim sredstvima. Aleksandar je takođe izdvojio novac da plati privatne izvođače. Sanirao je najosnovnije, ali kako kaže, nema sredstava da izolaciju ugradi u celom stanu jer bi ga to koštalo dodatnih 2.000 evra. Dok taj novac ne prikupi, Aleksandar će sa ostalim stanarima Ruda 1 kišne dane čekati sa plafonima žutim od vlage desetu godinu zaredom.


PRVO DOKUMENTACIJA PA UGOVORI

IZ "Gradskog stambenog" tvrde da uprkos tome što se Istočna i Zapadna kapija Beograda nalaze u njihovoj nadležnosti, parcijalne popravke nisu rešenje jer je potrebna rekonstrukcija celokupne fasade.

Da bi se to obavilo, stanari Ruda 1 treba najpre da nabave celokupnu projektnu dokumentaciju od nadležnih institucija. Tek nakon toga preduzeće će pristupiti radovima. Kao olakšica, stanarima se nudi mogućnost plaćanja u 60 rata.