POZNATA glumica Ita... I onda u ukrštenici stoje četiri prazna polja. Svaki iole iskusni enigmata zna da treba da upiše prezime Rina, jer je ovo jedno od najčešćih pitanja u skandinavkama i drugim vrstama ukrštenih reči.

Međutim, ako biste ih upitali ko beše ta dama, malo teže ćete doći do odgovora. Istina, to i nije neko čudo jer je davno prošlo vreme kada je ova glumica opčinjavala evropsku i domaću filmsku publiku.

Taman da se upućeni podsete, a da ljubiteljima ukrštenica ipak malo otvorimo oči, ova glumica je rođena kao Italina Kravanja. Mada je karijeru okončala kao srpska glumica, ostalo je zabeleženo da je bila slovenačkog porekla, a rodom iz okoline Trsta. Na svet je došla 1907, a umrla je 1979. godine.

Ita Rina je kao izuzetna lepotica izabrana za mis Jugoslavije 1926. godine, slavu je stekla filmom "Erotikon", a udala se za beogradskog inženjera Miroslava Đorđevića 1932, godinu dana pošto se preselila za Beograd. Tada je uzela ime Tamara Đorđević.

Podaci o njoj govore da se posle udaje uglavnom povukla iz glume, a da se posle Drugog svetskog rata pojavila samo još jednom na velikom platnu, i to u filmu "Rat", doduše u jednoj manjoj ulozi. Ostalo je zabeleženo da je noseću ulogu u tom filmu Veljka Bulajića odigrao Velimir Bata Živojinović.

Među arhiviranim brojevima predratnih novina nalazimo oglas koji najavljuje projekciju u bioskopu "Korzo". Kako oglašivač piše - "prikazujemo najveću senzaciju sezone" (bila je to 1933. godina), u filmu "Fantom Durmitora", "u kome glavnu uglogu igra naša divna Beograđanka Ita Rina, koja će lično prisustvovati predstavama od sedam i 9.20 časova".

Većina od 18 filmova koje je Ita Rina snimila bili su napravljeni u čehoslovačkoj i nemačkoj produkciji, u periodu između dva rata.