DAN posle nesreće koja se dogodila u sredu oko 19 sati, kada je u porodičnu kuću Manojlovića u Busijama kod Ugrinovaca uleteo autobus pun dece, Milorad i Dušanka oporavljaju se od stresa, a cigle i polomljeno staklo ne diraju. Dnevna soba, potpuno uništena, čeka procenu nadležnih za eventualnu pomoć, a velika rupa u zidu prekrivena je najlonom.

Ostaci stakla vidljivi su svuda oko kuće u koju je uleteo školski autobus pun mališana, na uglu ulica Dr Laze Kostića i Bovanske. Tada se u dnevnoj sobi, koja je urušena do neprepoznatljivosti, odmarao Milorad Manojlović.

- Ležao sam na boku malo dalje od zida u koji je udario autobus i samo sam osetio deo komode koji me udara u vrat. Ostalo se sve desilo u trenutku. Cigla me je pogodila u stomak, a prostorija se napunila prašinom. Čuo sam jezive krike dece i samo sam istrčao da ih izvučem - priseća se Milorad trenutka nesreće.

Bos i povređen, izvlačio je decu iz autobusa. U udesu je lakše povređeno petoro đaka, koji su se vraćali iz škole. Deci je odmah ukazana pomoć i prevezeni su u Dečju kliniku u Tiršovoj, na VMA i u Urgentni centar. Posle pregleda pušteni su na kućno lečenje, osim dečaka koji je zadobio potres mozga. Putnici iz automobila prošli su bez povreda.

Do udesa je došlo kada se, kako navode iz Gradskog saobraćajnog preduzeća, automobil nije zaustavio ispred znaka stop i udario u autobus, koji je gotovo neizbežno srušio ogradu i uleteo u dnevnu sobu Manojlovića. Prizor izbezumljene dece Milorad ne može da izbriše iz sećanja, a pored svega što im se dogodilo, ovi supružnici naglašavaju da je najbitnije da su deca dobro. U spasavanju mališana učestvovale su i komšije i doktorka koja živi u blizini.

Zid kojim je kuća ograđena i njegovi stubovi potpuno su polomljeni, a Milorad i Dušanka objasnili su reporterima "Novosti" da je deo betonskog stuba, sa četiri armature od po 12 santimetara uleteo u kuću od siline udara.

- Svako malo se ovde neko slupa, udari i pogine. Znak stop niko ne primećuje, juri kako ko stigne - kaže Dušanka Manojlović. - Sva sreća da smo deca, unuci i ja bili van kuće. Da sam bila na muževom mestu, mene danas ne bi bilo.


ZAMENjEN SAOBRAĆAJNI ZNAK

STARI znak "stop", prema rečima komšija, uklonjen je pre nekoliko dana, međutim, zamenjen je potpuno novim koji opet niko ne primećuje.

- Na raskrsnici postoji problem sa pravom prvenstva prolaza, mada znak jasno daje instrukcije vozačima - kaže jedan od komšija. - Uprkos tome, automobili bukvalno lete ovim ulicama.


IZBEGLI IZ ZAPADNE SLAVONIJE

PORODICA Manojlović izbegla je iz Zapadne Slavonije 1991. godine, kad su im dve kuće srušene. Danas iz njihove dnevne sobe vire samo papiri, dokumenta i delovi police za televizor, dok je sve ostalo prekriveno ciglama, prašinom i malterom.