NA Savskom nasipu u Novom Beogradu saobraćaj je strogo zabranjen, ipak, vozači svakodnevno prolaze preko bedema. Beskorisna je i rampa koja bi trebalo da sprečava prolazak motornih vozila, jer je stalno podignuta, a automobili bez problema koriste zaštitni nasip kao saobraćajnicu.

Nasip u Novom Beogradu jedan je od bedema prestonice u odbrani od poplava. Stručnjaci odavno upozoravaju da divlja gradnja koja je proteklih deceniju i po buknula na obali Save ugrožava ovu zaštitu od izlivanja reke. Međutim, osim samih nelegalnih objekata, bedem u velikoj meri oštećuje i saobraćaj koji se svakodnevno odvija na njemu.

U JKP "Beogradvode" su nam objasnili da su zbog toga tražili postavljalje rampe, koja bi onemogućila vozačima da tuda prolaze.

Ekipa "Novosti" se, međutim, uverila da rampa, iako stoji na svom mestu, nema nikakvu funkciju jer nikada nije spuštena. Radnik obezbeđenja koga smo zatekli pored rampe objasnio nam je da je, zapravo, prolazak zabranjen samo kamionima, a da automobile nesmetano propušta ka vikendicama, sojenicama i vilama koje su izgrađene na obali reke.

Za kontrolu zabrane saobraćaja preko Savskog nasipa, u JKP "Beogradvode" tvrde da nisu nadležni.

Jasan odgovor na pitanje zbog čega se ne sankcionišu vozači koji krše propise tako što prolaze preko novobeogradskoig bedema nisu nam dali ni u saobraćajnoj policiji.

- Obavlja se povremena kontrola kretanja vozila na Savskom nasipu u skladu sa postavljenom saobraćajnom signalizacijom - tvrde u Saobraćajnoj pliciji. - U tom pojasu bilo je sankconisanih vozača.

Da li je i koliko nasip ugrožen nakon decenijske nelegalne uzurpacije kako graditelja, tako i vozača, nije poznato. Uprkos velikim poplavama od pre dve godine, u JKP "Beogradvode" tvrde da nije urađena nikakva studija o tome u kakvom je stanju jedan od najznačajnijih prestoničkih bedema koji štiti od poplava.

UPOZORAVAJU I BICIKLISTI

NA nepoštovanje saobraćajnih propisa i ugrožavanje bedema od poplava više puta su upozoravali i biciklisti. Naime, na Savskom nasipu je pre dve godine trasirana i savska biciklistička ruta ka Bojčinskoj šumi.

- Zbog svakodnevnog saobraćaja, asfalt na nasipu je na nekoliko mesta ulegnut i do pola metra - kaže Zoran Bukvić, iz udruženja "Ulice za bicikliste". - Slali smo dopise na sve nadležne gradske i republičke adrese, ali se kršenje propisa i dalje toleriše.