ZAMIŠLjENA kao moderan poslovni objekat, zgrada "Tri lista duvana" već devet godina tavori nedovršena! Prvi zakupci trebalo je, kako je najavljivano, da se usele 2010. godine, ali iz kompanije "MPC holding", koja je vlasnik zdanja, kažu da se radi na razvoju objekata i da je u toku sređivanje administrativnih poslova.

Pozicija na kojoj se nalazi ambiciozno dizajnirana zgrada "Tri lista duvana" jedna je od najatraktivnijih u prestonici. Ovo zdanje, visoko osam spratova, spaja dve najvažnije saobraćajnice u centru - Bulevar kralja Aleksandra i Ulicu kneza Miloša, a visinom dominira nad Pionirskim parkom.

Radovi na izgradnji poslovnice počeli su 2007. godine, ali se sa njima stalo kada je objekat ozidan. U kompaniji "MPC holding" nismo dobili odgovor na pitanje šta je omelo dalju izgradnju i kakvi su im planovi.

Svojevremno su iz ovog preduzeća govorili da su radovi usporili zbog nedostatka novca, ali da će objekat sigurno biti završen. Plan je bio da se objekat od 8.000 kvadratnih metara izdaje u zakup firmama, a da cena bude od deset do 16 evra po kvadratnom metru.

Inače, zgrada na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Kneza Miloša nekad je bila kultna prestonička kafana "Tri lista duvana". Ona je srušena 1991. godine, jer je na tom mestu planirana izgradnja hotela "Hilton". Pošto je ta zamisao propala, nekoliko godina je ova parcela služila kao parking.

Tu nije bio kraj menjanju planova za ovu luksuznu lokaciju. Kompanija "Hipo Alpe Adrija grupa" kupila je zemljište od Grada Beograda, i obnovila ideju o luksuznom hotelu, ali je nedugo zatim prostor prodala "MPC holdingu".


PRVI TELEFONSKI POZIV

IZ KAFANE "Tri lista duvana", na prvom spratu, 1883. godine obavljen je prvi telefonski razgovor u Srbiji. Ministar vojni Teša Nikolić bio je kraj telefona odakle je razgovarao sa inžinjerijskim kapetanom Kostom Radosavljevićem. Sagovornik je telefonirao iz nekadašnje inžinjerijske kasarne na Paliluli, gde se danas nalazi Rudarsko-geološki fakultet.