RAMPE na ulazu u pojedine železničke stanice, koje bi sprečile prolaz do voza onima koji nisu platili kartu, počeće da rade od avgusta, a ne od danas, kako je bilo najavljeno.

Prema rečima direktora Direkcije za javni prevoz Uglješe Mitrovića, zasad će rampe biti postavljene na tri stajališta u centru Beograda.

- "Trozupci" koji sprečavaju ulazak na stanicu naći će se kod Vukovog spomenika, Pančevačkog mosta i Karađorđevog parka - kaže Mitrović. - S obzirom na to da će, bar u početku, neko ipak morati da ih čuva, te da se za to moraju angažovati ljudi, u dogovoru sa "Železnicama" odlučili smo da sistem zvanično počne da radi 1. avgusta.

Mada su planovi da ovakav sistem kontrole putnika zaživi i na ostalih šest železničkih stanica, zasad će funkcionisati samo na pomenute tri. Razlog je, kako objašnjava direktor Direkcije za javni prevoz, što trenutno nema tehničkih mogućnosti za naplatu karata na ulazu u ostala železnička stajališta. Potrebno je da na njima budu postavljene barijere. Na pomenute tri stanice već postoje, samo će biti modifikovane. Postavile su ih "Železnice", ali dugo nisu korišćene.

Osposobljavanjem rampi, zamenom mehaničkih delova, postavljanjem aparata za overu i povezivanje sa sistemom, napraviće se zatvoren sistem na stanicama, tako da će svako ko želi da koristi "BG voz" morati da overi kartu kako bi ušao na stanicu, odnosno peron.

Putnici su se do sada vozili uglavnom besplatno, jer u vagonima nisu radili validatori. Ubuduće neće biti švercovanja jer će Pančevački most, Vukov spomenik i Karađorđev park funkcionisati kao metro stanice, u koje je nemoguće ući bez karte.


DNEVNO PREVEZU 30.000 PUTNIKA

"BG vozom" od Batajnice do Pančevačkog mosta dnevno se preveze oko 30.000 putnika. Uz početnu i krajnju ima još sedam stanica: Zemun Polje, Zemun, Tošin bunar, Novi Beograd, Prokop, Karađorđev park i Vukov spomenik. A putovanje na ovoj relaciji traje 37 minuta.