SPOMENIK medvedu skoro čutavu deceniju intrigira sve koje put nanese u gročansko naselje Leštane. Na samom ulazu u ovaj deo prestonice skoro tri metra visoka statua dočekuje i ispraća prolaznike koji se često pitaju otkud ona na ovom mestu i kome je posvećena.

Među meštanima okolnih naselja kruži priča da je spomenik, smešten na raskrsnici Smederevskog puta, sam sebi podigao vlasnik parcele na ulazu u Leštane. S druge strane, aktuelna je i verzija koja kaže da je statua nastala iz čiste šale i inata čoveka koji se kladio sa nekolicinom stanovnika da će je podići u svoju čast. Ipak, istina je sasvim drugačija.

Reporteri "Novosti", tragom "legende" o čuvenom medvedu na ulazu u Leštane, uputili su se u ovo prigradsko naselje. Gorostas od poliestera nas je tamo dočekao, ali i čovek koji zna pravu istinu.

- Priča je zaista zanimljiva. Ja sam zapravo ovaj Meda - kroz osmeh priznaje Predrag Janković (47), preduzetnik iz Leštana. - Nadimak su mi dale drugarice u mladosti, jer sam bio krupan i uvek sam ih štitio. Tako je i danas. Ovaj spomenik nisam podigao sam sebi, već su mi ga prijatelji poklonili pre devet godina.

Janković se priseća dana kada je dobio nesvakidašnji dar od prijatelja vajara Zorana Pavlovića iz Užica i još jednog drugara. Nakon uspešno obavljenog posla u kome su svi učestvovali, njih dvojica tražili su način da se zahvale Medi. To su učinili - spomenikom!

- Odveli su me na ručak, a onda su me doveli na ovo raskršće gde sam imao šta da vidim - priča Predrag. - Nisam ni sanjao da ću to doživeti i rekao sam im da će me ljudi zbog ovoga sigurno ogovarati i kritikovati. Ipak, bilo mi je smešno, a spomenik je ostao i vremenom postao glavno mesto okupljanja u Leštanima.

Kako ističe Janković, ogromna figura od početka je svima bila zanimljiva. I danas mami decu i odrasle da zastanu i fotografišu se sa jedinstvenim komšijom.

Predrag Janković Foto Ž. KneževićHUMANITARNE AKCIJE

ŽITELjI Leštana dobro znaju ko je Predrag Janković Meda. U ovom naselju važi za velikog humanistu koji pomaže u mnogobrojnim akcijama namenjenim mališanima. Takođe, plac koji je kupio iskoristio je za izgradnju velelepnog objekta u kome se nalazi supermarket poznatog trgovinskog lanca, robna kuća, menjačnica... Trenutno gradi prostor za auto-servis.