NEZABORAVNO "Veče beogradskih priča", naslovljeno po istoimenoj knjizi i dodatku "Večernjih novosti", koje piše novinar i pisac Zoran Nikolić, privuklo je u subotu veče nekoliko hiljada ljudi, koji su do poslednjeg mesta ispunili veliku dvoranu Doma sindikata.

Autor i narator uspeo je da publiku vremeplovom provede kroz tajne Beograda, osvrnuvši se na neuništivi beogradski duh. Tokom dva sata karabetskog programa i listanja albuma sa najupečatljivijim fotografijama iz romana "BG priče", publiku je uspeo da nasmeje, starije Beograđane podseti na prestonicu kakvu pamte, a one mlađe zainteresuje za istoriju ovog grada.

Da dočara duh starog Beograda i ispriča priču o nastanku, epohama, ratnim i posleratnim godinama, ljudima koji su ga obeležili, pomogli su mu legendarni novinari Luka Mijatović i Zoran Modli, koji su program otvorili "javljanjem" iz 25. veka. Ansambl "Ogrlica od bisera", sa Jasminom Milanović na čelu, pesmom "Što se bore misli moje", sjajno je u dva navrata razbio monologe.

Pričom o prvom urbanom naselju u Evropi - Vinči otvorio je prelistavanje kroz istoriju. Prisutni su videli Crkvu Sv.Marka u izgradnji. A predavao je i o Tašmajdanu, starom groblju, mestu na kome su počivali Đura Jakšić i Josif Pančić.

Pažnju je privukla i priča o prvoj koridi izvan granica Španije, koja se održala 1971. godine. Publici je posebno bila zanimljiva činjenica da je pola publike navijalo za bika, pola za matadora. O tome kako je Konjarnik dobio ime, podestio nas je na čuvenog Momu Kapora. Kako su zvona na Crkvi Ružici u stvari pretopljen spomenik Franji Josipu.

Zoran Nikolić sa suprugom Verom u punoj sali Doma sindikata

Oni koji nisu znali, saznali su da i Beograd i Zagreb imaju identičan spomenik Ribaru, koji se kod nas nalazi na Kalemegdanu. Naš Zoki prikazao je i fotografiju prvog automobila. Šarmantno, opisao je kako su u bazenu za foke na Kalemegdanu, da plivaju naučili Jovan Ćirilov i Ružica Sokić. Aplauze je pobrala i priča o čuvenoj beogradskoj mumiji.

Tokom ovog istorijskog vremeplova, naš reporter je dugo istraživao kako je grad mogao da izgleda da su se ostvarili planovi arhitekte Albana Šambona s početka 20. veka. Skice i planove, on je sinoć podelio sa publikom.

Ulaz na sinoćne predavanje i kabare bio je slobodan, jer je to bio poklon "Večernjih novosti" i Doma sindikata našim sugrađanima.

GOSTI ANEGDOTAMA NASMEJALI PUBLIKU

Svoje anegdote iz studentskih dana, ali i kako Beograd voli neko ko nije Beograđanin, ispričala je i TV voditeljka Rada Đurić. O humanosti beogradskih slikara govorio je slikar Zoran Čalija, a Vasa Čarapić, potomak velikog junaka Prvog srpskog ustanka, podsetio na junaštva svog pretka. Budimir Novaković, pisac i arhitekta, u svom stilu nasmejao je publiku anegdotama o švedskom princu sa Dorćola.