NAJVEĆE gradilište u prestonici, na kome će narednih godina osvanuti prve kule projekta "Beograd na vodi", od pre nekoliko dana oivičeno je - džakovima! Zbog podizanja nivoa Save, radnici su preventivno postavili vreće sa peskom, kako se posao ne bi zaustavio usled poplave terena.

Više stotina belih džakova, naslaganih jedni na druge, u dužinu se prostiru na nekoliko desetina metara i u širinu oko metar.

- Na ovom problematičnom delu gradilišta trenutno se radi na iskopavanju temeljne jame za jednu od kula, i njena dubina ide ispod nivoa reke - objašnjava nam jedan od stručnjaka na terenu. - Da bi se ona iskopala kako treba, potrebno je da se spusti nivo podzemnih voda. Zbog toga su iskopani svojevrsni "bunari", a tu je i pumpa koja crpe podzemnu vodu i baca je u reku.

Iza belih vreća i zelene ograde, krije se ogromno udubljenje u zemlji, u kojoj radnici vredno rade uprkos kiši. I dok bageri i druge teške mašine po komandi obavljaju najteži deo posla, građevinci iza volana budno motre nebo, vremensku prognozu i hidrološke podatke, istovremeno motreći na rast Save.

"SAVANOVA", ZASADA, BEZBEDNA

RESTORAN "Savanova" zasada je bezbedan. Iako je reka ozbiljno blizu granice redovne odbrane od poplava, plato na kome je smešten ugostiteljski objekat značajno je udaljen, tako da džakovi ovde nisu postavljeni.