CRVENO-belom trakom prošle nedelje obeleženo je nekoliko objekata na glavnoj "Lastinoj" autobuskoj stanici. Zbog čišćenja terena, gde će se graditi "Beograd na vodi", objekti u Hercegovačkoj ulici biće porušeni narednih nedelja. A, do juna, kompletnu saobraćajnu infrastrukturu, perone, čekaonicu, parking i upravnu zgradu, kao i druge prateće zgrade, čeka ista sudbina.

Obeleženi objekti prošlog vikenda su ispražnjeni. Odneseno je sve što ima bilo kakvu vrednost, od vrata i prozora, do kancelarijskog inventara.

Zvaničnici u preduzeću "Lasta", na pitanja "Novosti", kratko su odgovorili "da se premeštanje autobuske stanice i ostalih objekata obavlja u dogovoru sa Skupštinom grada".

- Rušenje i premeštanje stanice u etapama sprovodiće se do juna meseca, prema dosadašnjim dogovorima. Radovi su već otpočeli - kažu u "Lasti", objašnjavajući da odgovore na sva dodatna pitanja potražimo u gradskoj upravi.

SAMO PRIVREMENO NA PARKINGU PROSTOR sadašnjeg "Parking servisa", preko puta Buvljaka, biće samo privremena varijanta za "Lastinu" stanicu sa koje će se obavljati međugradski i međunarodni saobraćaj. Na ovom prostoru postojaće samo minimum infrastrukture, a kasnije će biti premeštena na objedinjenu lokaciju glavne autobuske i železničke stanice, nekoliko stotina metara dalje.

Zaposleni na autobuskoj stanici, gde pristižu autobusi sa prigradskih linija, neće javno da komentarišu preseljenje na novu lokaciju. Međutim, nevoljno klimaju glavom, smatrajući da se to radi naprečac, bez odgovarajućeg plana.

- Privremena stanica biće u Bloku 42 na Novom Beogradu, na placu "Parking servisa" kod Buvljaka - priča jedan od radnika. - Međutim, tamo do sada nije ništa urađeno. Ja ne znam kako oni misle ovako veliku stanicu, sa impozantnim brojem putnika, tek tako, u špicu leta, da prebace na ledinu.

MALI: STANICA UZ POMOĆ EBRD

GRADONAČELNIK Siniša Mali sastao se juče u Londonu sa čelnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

-EBRD daće podršku mnogobrojnim projektima za koje se decenijama čekalo da budu završeni. Između ostalog, dobićemo tehničku podršku za izgradnju nove autobuske stanice u Bloku 42. Njena gradnja počeće na proleće sledeće godine - kaže Mali.