ZA svoje ideje spreman sam da poginem kao Boško Buha na Jabuci! Moje Udruženje građana "Za naš grad" neće praviti koalicije, već će izaći samostalno na opštinske i eventualne gradske izbore, za "Novosti" priča Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd, ukazujući na to da je sadašnji izborni sistem nepravedan.

- Od kada sam osnovao udruženje građana, jasno sam rekao da neću ulaziti ni sa jednom partijom u koaliciju. Bilo je nekog nezvaničnog "opipavanja pulsa", ali ja sam kategoričan. Ne želim da mešam visoku politiku sa lokalnim temama i sugurno neću praviti nikakvu predizbornu koaliciju sa nekom strankom - jasan je Šapić.

Nekada najbolji vaterpolista planete kivan je što lokalne teme i ljudi sa lokala ne mogu da dođu do izražaja.

- Godinama se spajaju opštinski i republički izbori, a to stvara konfuziju kod građana. Oni glasaju za lidere stranaka, pa se onda iznenade kada stranke izaberu neke anonimuse za gradonačelnike i predsednike opština. Lokalne teme nisu visoka politika. Zalažem se da opštinski izbori budu većinski i da birači glasaju za tačno određene ljude - priča Šapić.

KAO RUKOMETAŠI U BAZENU... - OVAKVA praksa da se spajaju izbori je apsurdna. Kažu "jeftinije je". To bi izgledalo kao kada bi rukometaši i vaterpolisti igrali zajedno utakmice, s tim da rukometaši skaču u bazen, jer je jeftinije da plivaju sa vaterpolistima, nego da se za njih iznajmi sala - priča Šapić.

Prvi čovek Novog Beograda ukazuje i na problem decentralizacije i tvrdi da su opštine, zbog svojih ingerencija i budžeta, na manjem nivou nego što su bile mesne zajednice sedamdesetih godina prošlog veka.

- Građani Novog Beograda uplaćuju najviše para na ime poreza, a opština dobija samo 0,09 odsto gradskog budžeta. Ja želim i hoću da zidam škole, vrtiće i domove zdravlja, ali mi za to nemamo para, niti ingerencija - objašnjava Šapić.

Kako kaže, opštine ili treba da dobiju veća ovlašćenja ili da ih potpuno izgube, pa da se prestonica potpuno centralizuje.

IZAŠAO IZ DS U OKTOBRU 2014.

NEKADA najbolji vaterpolista Srbije i planete Aleksandar Šapić oktobra 2014. godine izašao je iz Demokratske stranke i osnovao Udruženje građana "Za naš grad".

U opštinskom parlamentu ima deset odbornika, a u Skupštini grada - četiri odbornice.


JEDINI NEZAVISNI

ALEKSANDAR Šapić je ostao jedini predsednik opštine koji nema neku stranku iza sebe. Miroslav Čučković u Obrenovcu i Živorad Milosavljević u Sopotu su na funkciju došli kao predstavnici udruženja građana, ali su se obojica kasnije priključila Srpskoj naprednoj stranci i biće glavni aduti naprednjaka u svojim sredinama.