Uvek gužva zbog gulaša u lepinji
18. 01. 2016. u 22:46
Pekara "Spasa" u Skadariliji čuvena po svom specijalitetu. Gosti bili i Momo Kapor, Bajaga, Sergej Trifunović....
UŠUŠKANA među kafanicama svetskog glasa, ali i onima koje je donelo moderno doba, u prestoničkoj boemskoj četvrti Skadarliji, stara pekara "Spasa" duže od sedam decenija dočekuje verne mušterije. Poznata po svom gulašu u lepinji, a čuvena kao jedina pekara koja opstaje u Skadarskoj ulici, u nju se vraćaju sve generacije koje su probale ovaj jedinstveni gurmanluk, pa čak i mnogobrojni stranci.
Još od 1942. godine, pekara "Spasa" se nije pomerila sa svog mesta, kraj fontane. Posao je započeo Radomir Spasović, da bi preko sina i snaje u nasleđe došao unuci Jeleni, stomatologu, koja ne diže ruke od porodičnog biznisa.
- Za nas se pročulo odmah po otvaranju, ali pravu slavu stekli smo 1967. godine, kada je deda prihvatio stričevu ideju da u ponudu uvrstimo gulaš u lepinji - ističe Jelena. - Pamtim beskrajne redove duž Skadarlije zbog gulaša, pošto smo ga nekada služili samo u popodnevnim satima.
Ovu gurmansku poslasticu "tukao" je glas da je "studentska hrana" zbog cene koja je uvek bila pristupačna. Čak i sada, 200 dinara za gulaš u lepinji izdvoji oko sedamdesetak sugrađana dnevno. Ipak, pamte se i bolji dani.
.jpg)
- Nekada smo pravili po nekoliko šerpi, a danas samo jednu za ceo dan. Teško je opstati, ali više me vode emocije kroz posao nego profit. Ipak, imamo mnogo stalnih mušterija kojima dugujemo tu vernost - kaže Jelena.
Kako kaže ponosna naslednica, turisti se posebno oduševe "Spasinim" specijalitetom. Njima najpre preporuče kvart, a onda oni čuju za pekaru ili ih stari znalci dovedu kod njih. Među onima koji nisu odoleli čuvenom gulašu u posebnom pakovanju svojevremeno se našao i Mom0 Kapor. Osim njega, prste su slasno umazale i mnoge druge značajne ličnosti ovog doba.
Imamo mušterije iz gotovo svih profesija - ponosna je Jelena. - Akademici, političari i fudbaleri nisu nas zaobišli. Svojevremeno je dolazio Milan St. Protić, poseti nas povremeno Sergej Trifunović, a moja majka čuvala je Bajagino dete u pekari dok je on jeo svoju porciju gulaša.
USKORO U PONUDI PITE I KREMPITE?
IDEJA vlasnika je da u narednom periodu malo modernizuje prostor i pretvori ga u kafeteriju, ali duh, ipak, neće biti promenjen.
- Dosadašnja ponuda ostaće ista, a volela bih da uvedemo tradicionalne kolače poput suvih pita i krempita - kaže Jelena.
.jpg)
Canada-Beograd
18.01.2016. 23:00
Vrlo cesto kupim cuveni gulas ,dobro zapakujem i posaljem po poznanicima u Canadu,prijateljima koji su odrasli u Beogradu i znaju za ovaj brend. Od momenta kada ga kupim,dok ne bude kod njih na stolu prodje oko 15-16 sati.Uvek mi posalju sliku kako ga "lome" !
@Canada-Beograd - Ех...а јел мош ти мало да прошириш тај бизнис? Није да овде нема, али...Ипак - нема!
Nikad cuo. Neverovatno, a bas volim gulas.
@Dumar - Svaki Beogradjanin je i cuo i jeo.
@Dumar - Odakle si, koje si godiste, to su prava pitanja za tebe i odgovor kako ne znas za gulas..
Komentari (27)