SEČA pet stabala koja su se nalazila u bašti čuvene kafane "Crveni petao" usijala je društvene mreže. Forumaši su dramatičnim tvitovima optužili čelnike prestonice da bez milosti uništavaju biljke, poredeći ovu seču sa onom od pre pet godina, kada je bivša gradska vlast uništila 423 platana, što je javnost tada proglasila "ekocidom".

Srećom, ovog puta, zbog rekonstrukcije centralnih ulica, na površini između Zmaj Jovine, Cara Lazara i Vuka Karadžića, posečeno je samo pet stabala - dva javora i tri sofore (japanski bagrem).

- Ne znam šta planiraju, ali ovo drveće je leti bilo spas od nesnosnih vrućina - setno kaže jedan vremešni komšija iz ovog kraja.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić ovaj potez opravdava izveštajem komisije "Zelenila" koja je pregledala sva postojeća stabla i podnela zahtev o zameni pojedinih zbog njihove truleži i oštećenosti.

- Projektom pešačke zone u centru grada, u delu Ulice cara Lazara predviđeno je zatvaranje ulice za saobraćaj i formiranje trga kod restorana "Crveni petao" sa česmom i bogatog zelenilom - kaže Folić. - Na delu kod česme dodaju se četiri nova stabla, kao i jedno veliko na uglu Cara Lazara i Uskočke.

Autor i projektanti arhitektonskog rešenja nisu predvideli zamenu stabala, ali je rešenje komisije bilo obavezujuće za "Zelenilo" iz bezbednosnih razloga.

CRVENI HRAST OD ŠEST METARA

- IDUĆE sedmice biće posađena stabla crvenog hrasta obima 45 centimetara i preko šest metara visine, a uz česmu i četiri javora. Crveni hrast je skupoceno i kraljevsko drvo, koje će biti dostojno mesta u centru grada - kaže Folić.

U KOMŠILUKU UKRASNE KRUŠKE

U ULICI Vuka Karadžića, gde nije bilo drveća, već je posađeno 14 stabala ukrasne kruške, a za 2016. planirano je uređenje Obilićevog venca do Ulice carice Milice sa uvođenjem duplog drvoreda i 50 novih stabala.