BEOGRAD - Rekonstruisani Cvetni trg u centru Beograda, čija je obnova koštala 220.000 evra, danas je svečano otvoren u prisustvu gradskih čelinika i većeg broja građana.

"Pre nekoliko meseci počeli smo rekonstrukciju Cvetnog trga i evo, na kraju godine, imamo priliku da ono što smo obećali i ispunimo", rekao je novinarima gradonačelnik Siniša Mali.

On je naveo da je rekonstrukcija trga samo jedan korak u sređivanju centra grada, a sledeće godine će početi obnova Trga Slavija i Bulevara oslobođenja, kao i izgradnja Hotela Hilton, pa će tako taj deo Beograda u narednih nekoliko godina dobiti potpuno novi izgled.

"Cvetni trg, kao jedan od najstarijih trgova u Beogradu, sada je možda i najlepši", ocenio je Mali.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da će trg u narednih godinu dana dobiti svoj duh, a na njemu će biti postavljene statue najznačajnijih srpskih glumaca, reditelja i dramskih pisaca.

"Mi ćemo, kao Skupština grada, raspisati konkurs, a naša želja je da to budu statue sa scenama iz pozorišnih predstava, nešto što Beograd do sada nije imao i mislim da ćemo na taj način dati jedan novi duh ovom trgu", naveo je Vesić.

On je najavio da će 4. februara naredne godine na Cvetnom trgu biti postavljen i spomenik Borislavu Pekiću, jednom od najznačajnijih srpskih pisaca 20. veka.

Vesić je dodao da je na Cvetnom trgu dostupan i besplatan internet, a planirano je da bude uveden na još mnogo lokacija u gradu.

On je napomenuo da je rekonstrukcija Cvetnog trga samo početak rekonstrukcije Njegoševe ulice, na čemu radi gradski urbanista Milutin Folić.

Najveći deo novca za rekonstrukciju Cvetnog trga dala je kompanija "Delez", a otvaranju trga prisustvovao je i generalni direktor te kompanije Džon Kiricis.

Otvaranju su prisustvovali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, gradski urbanista Milutin Folić, više gradskih sekretara i direktora gradskih preduzeća...