TEK što se stišala bura oko "malog Hudinija" iz vrtića "Zvezdana prašina", u sredu pre podne dvoje dece je išetalo iz dvorišta obdaništa "Izvorčić" na Novom Beogradu i nastavilo igru ispred kapije. Na sreću, ubrzo po "bekstvu" mališane starosti tri i tri i po godine, ispred ulaza je primetio jedan od roditelja koji je obavestio nadležne.

Kako saznajemo u Službi za brigu o korisnicima Predškolske ustanove "11. april" u Novom Beogradu, incident se dogodio u prepodnevnim satima dok su mališani bili u dvorištu. Očigledno je da su iskoristili trenutak nepažnje vaspitača i to što kapija nije zaključana, pa su izašli iz dvorišta. Otac jednog od mališana koji je u to vreme išao na posao i prolazio pored obdaništa, zatekao ih je ispred kapije.

- Bezbednost dece u našim objektima je na prvom mestu i ona ni u jednom trenutku nije ugrožena - naglašavaju u Službi za brigu o korisnicima. - O ovom incidentu su odmah obaveštena prosvetna inspekcija i Sekretarijat za obrazovanje. Inspektori su juče posetili našu ustanovu, koja je saslušala sve aktere priče i napravila zapisnik. Vaspitačica koja je je bila sa decom je suspendovana do okončanja postupka.

U PU "11. april" važi pravilo da ulazna vrata moraju biti zaključana tokom čitavog dana, pošto postoje interfoni. Kako je u ovom slučaju došlo do propusta i ko je ostavio otvorenu kapiju pokazaće istraga. Tokom boravka u obdaništu deca moraju biti pod stalnim nadzorom vaspitača, a mališane mogu preuzeti samo roditelji ili ovlašćena punoletna lica uz pismenu saglasnost roditelja.

SEPTEMBAR 2015.

Vozač GSP na liniji 72 u autobusu pronašao dvogodišnjaka koji je išetao iz vrtića "Zvezdana prašina" na Bežanijskoj kosi i ušao u vozilo. Dete je saobraćajni policajac vratio u obdanište.

SEPTEMBAR 2014.

Iz vrtića "Čarolija", takođe na Novom Beogradu, trogodišnjak neprimetno izašao, da bi ga pronašao prolaznik i odveo u policiju. Za slučaj se saznalo tek kada je majka došla u vrtić.

NEDOSTAJE OKO 500 VASPITAČA

IAKO je činjenica da postoji odgovornost vaspitačice, nova "šetnja" mališana van dvorišta vrtića još jednom je ukazala na veliki problem nedostatka kadra u predškolskim ustanovama. To je posebno izraženo u Novom Beograda, gde je "manjak" 300 zaposlenih u direktnom vaspitno-obrazovnom procesu. Slično je i u drugim predškolskim ustanovama u kojima nedostaje više od 900 zaposlenih, od kojih su više od polovine vaspitači.