MALIŠANI iz vrtića "Dragan Laković", koji su pre mesec dana privremeno raseljeni u okolne ustanove zbog neprijatnog mirisa u zgradi, trebalo bi za nedelju dana da se vrate u svoje obdanište. Rezultati analize materijala, koje je uradio Institut "Vinča", otklonili su sumnje i brigu roditelja, pošto je utvrđeno da nema otrovnih materija, već je neprijatni miris nastao zbog loše ventilacije.

Prema rečima Snežane Đurić, sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu, rezultati su pokazali da je cela obloga ventilacije upila mirise koji se osećaju u holu zgrade.

- Potrebno je zameniti oblogu i dovesti ventilaciju u stanje da se obavlja češća izmena vazduha - objašnjava Đurićeva. - Rezultati su prosleđeni Agenciji za stanovanje, jer je objekat još u garantnom roku i mislim da će izvođaču biti neophodno nedelju dana da sve to zameni. Posle toga mališani će se vratiti u vrtić.

Početkom septembra, nekoliko roditelja posumnjalo je da se u materijalu koji je korišćen za izgradnju obdaništa nalazi otrovna materija fenol i da je zdravlje njihove dece ugroženo. Analize su obavili Gradski zavod za javno zdravlje i Institut "Vinča", a u međuvremenu su deca iseljena do dobijanja potvrde stručnjaka da je boravak mališana bezbedan.

300 MALIŠANA

VRTIĆ u Bloku 61 pohađa više od 300 mališana jaslenog i vrtićkog uzrasta. Objekat je otvoren prošle godine, ima višenamensku salu, savremeno opremljenu kuhinju i perionicu. Površina kompleksa je 6.311 kvadrata.